Groningen en Maastricht populairst bij studenten

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Groningen is de populairste studentenstad onder Europese uitwisselingsstudenten, Maastricht een goede tweede. Vooral Duitse, Spaanse en Franse studenten weten Nederland te vinden. Nederland is achtste van de 33 Europese landen waar studenten met een Erasmusbeurs kunnen gaan studeren. Spanje is, al jaren, de favoriet onder Europese studenten. Dit blijkt uit een overzicht dat de Europese Commissie donderdag publiceerde. In collegejaar 2012-2013 kregen 270.000 Europese studenten een Erasmusbeurs.

Laura van Baars

Komen studenten naar Nederland voor hun cv of voor de lol? Beide, blijkt uit navraag bij de universiteiten van Groningen en Maastricht. Jessica Winters (Rijksuniversiteit Groningen) denkt dat hun stad mede zo populair is omdat ze veel doen om het studenten naar de zin te maken. "Voordat ze komen, maken we al groepen op Facebook per land en per studie zodat studenten met elkaar in contact kunnen komen. Groningen is een echte studentenstad en wij zorgen ervoor dat studenten daarvan kunnen genieten."

Lyan Ploumen uit Maastricht benadert het weer heel anders: "Sun, fun en feesten, dat is niet Maastricht. Wij willen pertinent geen academisch toerisme. De toelatingscriteria zijn strikt en hoog. Studiegroepen werken intensief samen, zodat afhaken moeilijk is. We zien veel Spaanse en Portugese studenten die hier komen om een sprong te maken naar een masteropleiding of zelfs naar een baan in Noord-Europa."

Oververtegenwoordiging
Cruciaal voor de internationale aantrekkingskracht van een universiteit is of er college in het Engels gegeven wordt. In Maastricht is Engels al jaren op iedere faculteit de voertaal, in Groningen gaan ze daar ook op over. Duitsers vormen op beide universiteiten de grootste groep buitenlanders. Winters: "Oververtegenwoordiging van één groep proberen we te voorkomen. We zijn meer gaan werven in Groot-Brittannië en minder in Duitsland. Het is bovendien voor het taalniveau in het Engelstalige college goed als er onder de studenten 'native speakers' zitten."

Vanuit Nederland gaan dit jaar de meeste studenten met een Erasmusbeurs naar Groot-Brittannië, meer dan 1600. Ietsje meer dan naar Spanje, dat de ranglijst jaren aanvoerde, maar in het jaar 2012-2013 iets minder populair was in Nederland. Denk overigens niet dat die studenten allemaal naar de bekende universiteiten als Oxford en Cambridge gaan, zegt Winters.

"Die hebben al aanmeldingen genoeg en stellen hoge eisen. Maar Engelse universiteiten staan sowieso bekend om het goede onderwijs. Niet gek dat Nederlanders er graag heengaan: dichtbij, maar wel een andere cultuur." Cardiff, Glasgow en Sheffield zijn vooral goedbezocht.

27 jaar
Via het Erasmusprogramma kunnen studenten zonder extra collegegeld te betalen elders studeren of stage lopen. Gemiddeld krijgen Europese studenten een beurs van 270 euro per maand. Ieder land kan dat aanvullen met eigen fondsen. Europa hoopt met het programma, dat al 27 jaar bestaat, een gevoel te creëren van één 'Europese familie' en mensen breder inzetbaar te maken op de Europese arbeidsmarkt.

In 2020 zou 20 procent van de studenten buitenlandervaring moeten hebben opgedaan. Nu is dat om en nabij de 10 procent. Van alle studenten ontvangt 5 procent een Erasmusbeurs, dat het grootste studiefonds in z'n soort is.

Tamara Leenhouts (21), student geschiedenis uit Groningen
"Ik ben net een week terug uit Slovenië, waar ik een half jaar lang aan de Univerza v Ljubljani heb gestudeerd. Mijn moeder is Sloveense en ik wilde altijd al een keer naar Slovenië om het land beter te leren kennen en mijn Sloveens te verbeteren. Het was best pittig, want de colleges waren in het Sloveens en in diezelfde tijd liep ik achtentwintig uur per week stage op de Nederlandse ambassade in Ljubljana. Daar organiseerde ik onder andere een waterdag voor Nederlandse bedrijven. Hard werken dus, maar ik ging toch al niet om een half jaar te feesten. Ik was de enige student uit Groningen daar, maar ontmoette wel andere internationale studenten en ik ging vaak op pad met de stagiaires van andere ambassades. Mijn tijd in Slovenië heeft me veel opgeleverd: ik heb er heel veel werkervaring opgedaan en heb nu contacten door heel Europa!"

Femke Radder (22), student journalistiek in Utrecht
"Na de zomer ga ik naar Madrid, om aan de Universiteit CEU San Pablo een half jaar Spaans en nieuwe media te studeren. Ik wil later graag buitenlandcorrespondent worden en dan is een wereldtaal als Spaans toch wel handig. En ik ga natuurlijk ook gewoon voor de ervaring. Ik wil het avontuur meemaken, helemaal alleen op pad en weer onderaan beginnen."

"Dat het een stad is waar je goed kunt feesten is voor mij niet de voornaamste reden, maar het zal wel een half jaar worden met veel mooie uitstapjes en veel stappen. Ik vind het niet eng om weg te gaan; iedereen daar zit in hetzelfde schuitje, dus je zult snel contacten leggen. Ik ben alvast begonnen met het leren van wat Spaanse woordjes. Het enige wat ik een beetje spannend vind, is het zoeken van een kamer."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden