Groningen bouwt dorp met Duitse buren

RHEDE - Een gloednieuw dorp op de grens tussen het Groningse Bellingwedde en het Duitse Rhede als uniek symbool van Europese eenheid: wat beide gemeenten betreft kan het plaatsje, dat mogelijk 'Europa' gaat heten, binnen tien jaar een feit zijn.

Om het intentiebesluit te tekenen, kwamen de twee gemeenteraden gistermiddag samen op een boerenerf vlak over de Duitse grens. Daar was een grote feesttent opgebouwd met lange tafels voorzien van flesjes fris en bier. ,,Dit is een wonderschone dag voor de Europese Unie, wat een fascinerend idee'', sprak de Duitse europarlementariër H. Pöttering die voor de 'historische bijeenkomst' was uitgenodigd.

Het plan voor een grensdorp van ongeveer duizend woningen is bedacht door wethouder M. Wachtmeester (PvdA) van Bellingwedde. Toen hij er vorig jaar mee kwam, keek de lokale politiek er vreemd van op. Maar intussen is het enthousiasme in de twee betrokken gemeenten groot en heeft het ministerie van Vrom 200000 euro subsidie gegeven.

Het Europese dorp is bedoeld als oplossing voor de beperkte ruimte voor nieuwbouw in de dorpen van het Oost-Groningse Bellingwedde. Zowel gemeente als provincie vinden dat het bijzondere landschap van de streek moet worden beschermd tegen al te forse en vaak niet fraaie dorpsuitbreidingen. Burgemeester E. Drenth (PvdA) stelde gisteren dat de dorpen eigenlijk 'af' zijn. ,,Daarom willen we elders een nieuw verhaal beginnen. In het grensgebied is daarvoor ruimte.'' Bovendien is dit volgens hem een prachtige manier is om ,,de Europese gedachte uit te dragen.''

Nu nog kan de gemeente jongeren die in het gebied willen blijven wonen vaak geen goede huisvesting bieden en vindt er een zekere 'vlucht naar Duitsland' plaats. In het nieuwe dorp zullen koopwoningen, sociale huurwoningen en woningen voor ouderen worden gebouwd, stuk voor stuk ecologisch verantwoord. Er moet ook een café komen, vindt Wachtmeester, en mensen moeten er kunnen telewerken. De toekomstige bewoners zullen naar verwachting uit de omgeving maar ook uit de randstad komen. Op korte termijn gaat een stuurgroep concrete plannen maken. Later zullen de landelijke en Europese politiek over het initiatief beslissen.

Bellingwedde en Rhede hebben al meer dan twintig jaar een goede band. Men wisselt leraren Duits en Nederlands uit en scholen aan weerszijden van de grens bezochten vorig jaar samen het kamp Westerbork. Binnenkort hoopt men een Duits-Nederlandse peuterspeelzaal te openen.

Een Europees dorp stichten is echter wel even wat anders, erkennen Drenth en zijn collega P. Hackmann, gezien bijvoorbeeld de grote verschillen in wet- en regelgeving. Drenth wil zonodig een aparte bestuursstructuur en wet om het plan niet te laten vastlopen in de bureaucratie. Hij ziet het als een mooie manier om 'van onderop' de eenheid in regels binnen Europa te vergroten.

Wethouder Wachtmeester vindt dat er vooral niet te veel gezeurd moet worden over vragen als: welk land levert de burgemeester, wie mag de branden blussen en de belastingen innen. ,,Daar komen we echt wel uit. Nu we in Europa een gemeenschappelijke munt hebben ingevoerd, moet het bouwen van een grensdorp een peuleschilletje zijn.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden