Grondwater Jorritsma’s heeft Almere in zijn greep

door Onno Havermans

Burgemeester Jorritsma van Almere staat onder druk door het illegaal oppompen van grondwater. Vanavond geeft ze uitleg aan de gemeenteraad. De oppositie eist een onderzoek.

Gerlof Jorritsma, echtgenoot van de burgemeester, is niet van plan de pompinstallatie af te breken, ook als een vergunning uitblijft, zo meldde hij woensdag in de Telegraaf. Het aardwarmtesysteem, aangelegd toen hun villa in 2005 werd gebouwd, heeft een ton gekost. Jorritsma, een bouwondernemer, is verantwoordelijk. Zijn vrouw Annemarie, de burgemeester, wist volgens hem van niks.

Zelf verklaarde de voormalige vice-premier (VVD) afgelopen zaterdag, toen bekend werd dat het echtpaar illegaal heeft geboord in waterwingebied, dat zij zich verre heeft gehouden van welke vergunning dan ook. Gemeente, installateur en leverancier hadden bovendien geen van allen aan haar man verteld dat een vergunning nodig was.

Nadat de provincie Flevoland haar er in april op aansprak, besloot de burgemeester nader onderzoek af te wachten. Twee buurtbewoners met hetzelfde verwarmingssysteem vroegen alsnog een vergunning aan, maar volgens de provincie is de kans klein dat ze die krijgen.

Vanavond komt Jorritsma met aanvullende informatie, belooft haar woordvoerder. De fractievoorzitters hebben daarop aangedrongen, na verwarrende berichten in de media. Zo zei een woordvoerder van van de provincie dinsdag tegen Omroep Flevoland dat commissaris van de koningin Michel Jager de burgemeester al in juni heeft opgedragen maatregelen te nemen. In dezelfde uitzending vertelde een installateur dat het aanvragen van een vergunning voor aardwarmte een standaardprocedure is.

Fractievoorzitter Frits Huis van Leefbaar Almere dringt daarom aan op een onafhankelijk onderzoek. „Naast de verklaring van de burgemeester willen wij het verhaal van de provincie horen. En misschien moeten we ook de installateur van het aardwarmtesysteem bevragen.”

PvdA-voorman Rob Beuse is boos dat de gemeenteraad in april niet door de burgemeester op de hoogte is gebracht. VVD-wethouder Henk Smeeman toonde zich eerder deze week al geërgerd dat Jorritsma de kwestie ook niet binnen het college had gemeld.

CDA-fractieleider Nico de Haas zegt te geloven in de oprechte bedoelingen van Jorritsma. „Zo’n aardwarmtesysteem is milieuvriendelijk en het is een prima manier om je woning te verwarmen. Maar iedereen moet de wet kennen.”

Leefbaarvoorman Huis is bang dat de fracties van collegepartijen PvdA, VVD en CDA/ChristenUnie vanavond genoegen zullen nemen met Jorritsma’s verklaring om de kwestie snel de wereld uit te helpen. „Dat snap ik wel, want dit is zo’n zaak die in hoog tempo dreigt te escaleren. Een onderzoek moet daarom snel, maar wel grondig en zorgvuldig gebeuren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden