Grondruil voor bouw moskee

Het college van b. en w. van Rotterdam is bereid af te wijken van het erfpachtbeleid om een rijke Arabier terwille te zijn. Deze wil 7,4 miljoen gulden beschikbaar stellen voor nieuwbouw voor de Essalaam Moskee in Rotterdam, mits deze op eigen grond komt te staan.

Na lang wikken en wegen hebben b. en w. met deze voorwaarde ingestemd. Via een grondruiltransactie krijgt de geldschieter uit de Verenigde Arabische Emiraten zijn zin, tenminste als de gemeenteraad op 15 april instemt met het voorstel van b. en w.

Het bestuur van de Essalaam Moskee wil een nieuwe moskee bouwen op een stuk grond aan de Colosseumweg in Rotterdam-Zuid. De moskeegangers kampen met ruimtegebrek op de huidige locatie aan de Polderweg. De nieuwbouwplannen op zich zijn positief ontvangen op het Rotterdamse stadhuis. Ze passen in het beleid van de gemeente die af wil van de vele kleine, vaak slecht behuisde en soms brandgevaarlijke moskeetjes. In plaats daarvan moeten er verspreid over de stad een paar grote moskeeën komen.

De sjeik uit de Verenigde Arabische Emiraten nam geen genoegen met het voorstel van de gemeente om de erfpacht voor 99 jaar af te kopen. Hij wil er zeker van zijn dat de grond tot in de eeuwigheid eigendom blijft van de islamitische gemeenschap, zodat hij verzekerd is van zijn 'beloning'. Volgens de profeet Mohammed wordt de schenker van een 'doorlopende gift', zoals een moskee, tot in de eeuwigheid beloond.

Sinds 1974 geeft de gemeente Rotterdam grond alleen nog in erfpacht uit. Het komt wel voor dat erfpachtgrond eigen grond wordt, als dat om 'strategische' redenen is vereist, licht een woordvoerster van de gemeente toe. ,,Als mensen beslist een stuk grond willen kopen, kan dat via een grondruil worden geregeld. In dit geval is dat ook gebeurd.'' De huidige Essalaam Moskee staat op eigen grond. Omdat dit perceel (362 m2 ) veel kleiner is dan het stuk grond aan de Colosseumweg (800 m2 ), moet er wel worden betaald voor het verschil. Hoeveel is nog niet bekend.

Bovendien wil de gemeente Rotterdam een terugkoopregeling voor het geval het moskeebestuur ooit zou besluiten te vertrekken van de locatie aan de Colosseumweg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden