Grondlegger van melk-vlees koe is terug op Friese bodem

Hij is al zeventig jaar dood. Maar stier Adema's Athleet lijkt nog springlevend. Zo'n oerkracht straalt zijn geprepareerde kop uit.

Die imposante kop, meer dan honderd kilo zwaar en met hoorns van een meter breed, hangt nu in het Landbouwmuseum in Earnewald in Friesland. Adema's Athleet was niet zomaar een stier.

In 1929 werd hij geboren in de stal van de befaamde fokker Simen Ates Knol in het Friese Hartwerd. Als zoon van de grote stamvader Athleet werd er veel van hem verwacht. En dat heeft hij meer dan waar gemaakt. In 1935 kwam hij in de eredivisie van de fokstieren. De 'bolle' stond toen bij de coöperatieve fokvereniging 'Lonneker-Enschede'. Na vele pogingen de topstier terug te halen naar Friesland, lukte dat in 1941 eindelijk.

Fokker Jan Wassenaar uit Jelsum werd de nieuwe eigenaar. Maar Adema's Athleet was toen al twaalf en presteerde niet veel meer. Daarom werd hij in 1943 afgemaakt. Maar Wassenaar liet zijn kop prepareren als eerbetoon aan deze stier, die jarenlang de hoofdrol speelde op het fokkerijtoneel. Hij wordt wel gezien als de grondlegger van de melk-vlees koe.

In die tijd werd nog gefokt op de ideale combinatie van die twee: melkkoeien met extra vlees op de botten. Als ze geen melk meer gaven, waren ze nog geschikt als vleeskoe.

Wassenaar schonk de kop aan de universiteit in Wageningen. Sinds 1985 hing hij in de kantine van het Zodiac-gebouw, de thuishaven van de veeteeltstudenten. Vanwege de sluiting van dit gebouw moest een nieuwe plek worden gezocht. De keuze viel op het Landbouwmuseum in Earnewald, waarmee de stier na zeventig jaar weer terug is op Friese bodem.

Het Landbouwmuseum is dicht tot de voorjaarsvakantie, maar wel op afspraak te bezoeken.

www.frieslandbouwmuseum.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden