Grondlegger van internet.nl

JORIS BELGERS en REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Als bevlogen internetidealist, zo herinneren ze zich hem bij XS4ALL. "Felipe Rodriquez heeft een onschatbaar waardevolle bijdrage geleverd aan het toegankelijk maken van het internet in Nederland." De internetpionier overleed dinsdag aan de gevolgen van MS.

Niet alleen begon hij in mei 1993 XS4ALL, een van de eerste Nederlandse internetproviders, ook voorzag Rodriquez al vroeg hoe kwesties als censuur, privacyrechten en zelfregulering een rol zouden gaan spelen rond de opkomende informatiesnelweg. Zo waarschuwde hij al in 1995 over schokkende of racistische uitlatingen op internet.

Rodriquez was in 1992 betrokken geraakt bij hackerstijdschrift Hack-Tic. Op een kamertje in Amsterdam begon hij samen met mederedacteur Rop Gonggrijp een server om mailtjes te versturen. Die server zou uitgroeien tot XS4ALL, en werd een overweldigend succes.

Op jonge leeftijd overleden zijn ouders, die hem een restaurant nalieten. Op zijn achttiende stond hij aan het hoofd ervan. Het vormde hem, en leerde hem dat alles onverwacht kan gebeuren. Je moest er maar het beste van maken, zei hij.

Maar hij zag zich niet als geboren manager: vier jaar na de oprichting verliet hij XS4ALL. Hij hield zich liever met de voortschrijdende ontwikkeling van het internet bezig dan met het runnen van een miljoenenbedrijf. Hij ontplooide diverse andere initiatieven: zo begon hij internetgemeenschap De Digitale Stad, was hij eerste voorzitter van het de Nederlandse Vereniging van Internetaanbieders en opende hij het Meldpunt Kinderporno. Ook adviseerde hij de PvdA op het gebied van internetwetgeving, was hij lid van een werkgroep van de Europese Commissie over schadelijke internetcontent, en stond hij aan de wieg van online burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom.

Karin Spaink, vriendin en medeoprichter daarvan, zag hoe de uitgesproken idealist vaak weerstand ondervond. "Maar Felipe was buitengewoon goed in de-escaleren. Hij wist altijd zijn tegenstanders te charmeren, hij wist altijd de opening in een debat te vinden."

In 2005 werd de man die in Nederland zo'n stempel op het web drukte minder actief, nadat bij hem multiple sclerose was geconstateerd.

Rodriquez werd 46 jaar, en laat een vrouw en twee kinderen achter.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden