Grond onder Zeeuwse kazerne zeer vervuild

Mariniers tijdens een training op de huidige kazerne in Doorn. Beeld ANP XTRA
Mariniers tijdens een training op de huidige kazerne in Doorn.Beeld ANP XTRA

Het terrein van de nieuw te bouwen marinierskazerne in Vlissingen is ernstig vervuild met diverse gifstoffen en zware metalen.

Joep Engels

Onderzoekswebsite Follow The Money en Een Vandaag meldden vandaag dat in de grond giftige stoffen zoals cyanide, arseen en benzeen zijn aangetroffen, alsmede asbest en zware metalen waaronder koper en lood. Ook liggen er niet-ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Het ministerie van defensie liet weten op de hoogte te zijn van de vervuiling. Volgens een woordvoerder is drie hectare ‘behoorlijk vervuild’ en wordt dit deel gesaneerd. De rest van het terrein, dat in totaal 70 hectare groot is, is volgens hem niet vervuild. De sanering zou niet zorgen voor vertraging in de bouwplannen.

Het Zeeuwse provinciebestuur reageerde woedend op de berichtgeving. Gedeputeerde Carla Schönknecht sprak tegenover Omroep Zeeland van ‘schandalige journalistiek, zonder wederhoor’. Volgens de provincie was de vervuiling al in 2012 bekend en waren er afspraken gemaakt hoe het terrein zou worden opgeleverd.

Volgens Follow The Money en EenVandaag blijkt uit interne documenten van Defensie dat chemiebedrijf Hoechst, mijnbouwbedrijf Billiton en aluminiumproducent Pechiney hier jarenlang hun afval hebben gedumpt. Er zou ook illegaal afval zijn gestort. Grondwater zou ook zijn vervuild.

Die documenten zijn publiek toegankelijk, maar ook na de reactie van Defensie en de provincie blijft FTM erbij dat de communicatie beter had gemoeten. De Tweede Kamer heeft het ministerie om opheldering gevraagd.

Onder de mariniers heerst veel verzet tegen de verhuizing van Doorn naar Vlissingen. In de discussie in de Kamer hierover speelde bodemvervuiling de afgelopen jaren geen rol. Ook vakbonden willen weten hoe het zit. “Defensie heeft wat uit te leggen”, aldus militaire vakbond VBM.

Lees ook: Duur prijskaartje kan de verhuizing van mariniers naar Vlissingen nog stoppen

Afgelopen juni bleek dat er een politieke opening gloort om de controversiële verhuizing van de mariniers van Doorn naar Vlissingen te heroverwegen. Staatssecretaris van defensie Barbara Visser beloofde de Kamer om nog eens op een rijtje te zetten wat de nieuw te bouwen kazerne in Vlissingen precies zal kosten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden