Grolsch wil in Polen uitbreiden

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Grolsch is een van de internationaal opererende bierbrouwers, die interesse hebben getoond voor de Poolse brouwerij Browary Tyskie. De Poolse staat, nu nog volledig eigenaar, wil 75 procent van de aandelen verkopen.

Grolsch heeft aan de Poolse autoriteiten informatie opgevraagd over Browary Tyskie, erkent een woordvoerder van het bedrijf in Enschede. Grolsch is overigens niet de enige belangstellende. Ook het Deense concern Carlsberg en de South African Breweries hebben toegegeven belangsteling te hebben voor de aandelen. Niet uitgesloten is dat ook Heineken zijdelings bij een bod betrokken raakt. Het concern heeft een belang van 31,8 procent in de eveneens Poolse brouwerij Zywcu, in Polen beter bekend onder de merknaam Zywiec.

De woordvoerder van Grolsch zegt dat de Poolse biermarkt veel perspectieven biedt. De Polen drinken per hoofd van de bevolking slechts 37 liter bier en blijven daarmee ver achter bij hun buurlanden Duitsland en Tsjechië waar het verbruik ver over de honderd liter per persoon ligt. In Nederland is het ongeveer 90 liter. De Poolse bierconsumptie stijgt echter snel. Dat komt onder meer door het overnemen van het westerse consumptiepatroon. De Grolsch-zegsman wijst erop dat ook het anti-alcoholbeleid van de Poolse overheid het drinken van bier in de kaart speelt. Dit beleid is vooral bedoeld om de consumptie van wodka te drukken. Heel positief noemt de woordvoerder de leeftijdsopbouw van de Poolse bevolking. Driekwart is jonger dan 35 jaar. Bierbrouwers moeten het in de eerste plaats hebben van de 20- tot 35-jarigen.

Grolsch heeft al bierbelangen in Polen. Het concern heeft via een houdstermaatschappij deelnemingen in de brouwers Elbrewery (25 procent) en Hevelius (15,25 procent). Hoe aantrekkelijk deze deelnemingen zijn, blijkt uit de omzetstijging in één jaar van 45 procent, deels door een groter marktaandeel, deels door het stijgende bierverbruik. Grolsch vindt het geen probleem om belangen te hebben in meerdere brouwerijen. Westerse brouwers hebben dat vaker, zo wordt er aan toegevoegd. Een van de redenen is dat de soorten bier van de verschillende brouwers onderling nogal uiteenlopen.

Elbrewery en Hevelius zijn met samen 18 procent de grootste partij op de Poolse markt. Tyskie, waarvoor Grolsch en anderen nu belangstelling hebben, is goed voor een marktaandeel van 12 procent. Zywiec zit op 11 procent. Elbrewery brouwt in licentie ook Grolsch bier voor de Poolse markt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden