Grolsch trekt zich terug uit Polen, ook Heineken mag er niet de baas spelen

ENSCHEDE, AMSTERDAM (ANP) - Grolsch trekt zich terug uit Polen. Omdat de Nederlandse brouwer geen mogelijkheid krijgt een meerderheidsbelang te verwerven in Elbrewery, de grootste brouwerij van Polen, zal Grolsch zijn huidige minderheidsbelang van 25 procent weer van de hand doen.

Opmerkelijk is dat collega Heineken in Polen gisteren op soortgelijke problemen stuitte. Ook deze buitenlandse brouwer bezit een minderheidsbelang in een Poolse brouwerij: namelijk 31,8 procent in Zywiec, de tweede brouwerij van het land. Graag had Heineken dit verhoogd tot 75 procent, maar van de Poolse commissie voor toezicht op het effectenverkeer mag Heineken niet verder gaan dan 49,9 procent.

Heineken waarschuwde eerder al dat de concurrentie op de aantrekkelijke Poolse biermarkt wel heel fel gaat worden. Onder meer het Deense Carlsberg, SouthAfrican Breweries en enkele Duitse brouwers zijn in Polen neergestreken.

Grolsch maakt met het wegtrekken uit Polen een einde aan zijn laatste belang in een buitenlandse brouwerij. Elbrewery blijft echter nog wel zeker tien jaar Grolsch in licentie brouwen. Grolsch is daar het belangrijkste buitenlandse biermerk. De twee Australische particuliere investeerders die de overige 75 procent van de aandelen hebben, nemen nu het belang van Grolsch over. Waarom deze buitenlanders wel de brouwerij compleet in eigendom mogen hebben, is niet geheel duidelijk.

Overigens drukte Polen zwaar op de resultaten van Grolsch. Zo rekent de brouwer op een winstdaling over het afgelopen jaar, vooral als gevolg van de zware investeringslasten in dat land.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden