Grol smijt ze allemaal op de rug

Nooit was een Nederlandse mannenploeg op een EK judo zo succesvol als in Lissabon. Vier finaleplaatsen leverden titels op voor Mark Huizinga en Henk Grol.

Beter kon de beslissing van Henk Grol niet worden geaccentueerd dan gisteren in de Portugese hoofdstad. Jarenlang voerde Grol een kansloze strijd in de gewichtsklasse van Mark Huizinga, -90 kilogram.

Hij stapte over naar de zwaardere gewichten (-100) en werd prompt Europees kampioen. Even eerder had Huizinga voor de vijfde maal de titel opgeëist.

Toen Huizinga zich vorig jaar tijdens de WK in Rio de Janeiro kwalificeerde voor zijn vierde Olympische Spelen, zag Grol het kansloze van zijn missie in. Bovendien was hij dat eeuwige afvallen voor toernooien zat.

Daarbij speelde een andere ontwikkeling hem in de kaart. Zijn door blessures geplaagde clubgenoot Elco van der Geest liep in Rio een olympische nominatie mis. Daardoor kon Grol op grond van gelijkwaardigheid de strijd met hem aanbinden en in zijn voordeel beslissen.

Grol kwalificeerde zich in een vroeg stadium voor Peking, en greep de EK aan als een succesvolle generale repetitie. De 22-jarige in Veendam geboren judoka won met goud zijn eerste medaille op een internationaal kampioenschap.

Dat ging niet zonder problemen. Grol kampte met een enkel- en heupblessure en besloot pas woensdag aan de EK deel te nemen. Gisteren strooide hij als een Huizinga in zijn beste jaren met ippons.

„Ik ga voor het volle punt”, aldus Grol. „Van tactisch judo ben ik geen liefhebber. Ik wil ze allemaal op de rug smijten. Soms breekt me dat op, neem ik te veel risico. Het is nu eenmaal mijn stijl.”

Waar Grol aan het begin staat van een mogelijk succesvolle loopbaan, daar kijkt Huizinga uit naar de afsluiting daarvan. Gisteren won hij voor de vijfde maal de Europese titel. In totaal heeft Huizinga nu twaalf Europese medailles. Hij stond drie keer op het olympische erepodium en werd eenmaal derde op een WK. Het enige doel dat Huizinga nog heeft is de eerste judoka worden die op vier achtereenvolgende Olympische Spelen een medaille wint.

„Eerlijk gezegd kijk ik uit naar de dag dat het voorbij is”, aldus Huizinga. „Als topsporter leef ik in een klein wereldje en daar wil ik van af. In mijn circuit ben ik heel goed, maar ik wil nu wat anders. Ik wil bijvoorbeeld het maken van sociale contacten wat meer ontwikkelen. En gaan vissen als ik daar zin in heb. Het is tijd voor een nieuwe fase. Nog een dag of honderd, dan is het voorbij.”

Na Ruben Houkes (-60) vrijdag, won Guillaume Elmont (-81) zaterdag ook zilver. Het was voor de 26-jarige oud-wereldkampioen het eerste grote toernooi van dit jaar. Hij bleef lange tijd buiten de arena wegens een geblesseerde knie. Tevreden met zilver was de judoka van Kenamju niet. Hij verloor in de verlenging van de finale van de Portugees Joao Neto. Volgens Elmont gaven de scheidsrechters wel erg gemakkelijk gehoor aan de wens van het thuispubliek. Elmont kreeg een straf na twee ‘halve aanvallen’ van zijn tegenstander. „Het sloeg helemaal nergens op.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden