Grofmazige uitdaging op paaltjes

Serie over intrigerende verschijnselen langs de weg. Aflevering 1: Blikvanger bij Winsum

Voor de duidelijkheid vermeldt een bordje de naam van het grofmazige net op paaltjes, dat in de flauwe bocht van de weg van Winsum naar Garnwerd staat.

De 'blikvanger', speciaal bedacht voor automobilisten met de gewoonte om onderweg geproduceerd afval uit het raampje te werpen, dook alweer jaren geleden voor het eerst op in de Nederlandse bermen. Maar wat doet dit onooglijke object juist hier, langs deze zo rustige en landschappelijk fraaie route? En ook nog eens aan de rechterkant van de weg zodat men zijn blikken over de motorkap heen moet mikken?

T. Pruim van gemeentewerken te Winsum legt het graag even uit: de blikvanger in kwestie, vertelt hij, heeft als doelgroep de fietsende schooljeugd. In het bijzonder jongeren die in Winsum worden opgeleid voor beroepen in de groene sector.

Op weg naar huis in Garnwerd, Ezinge of Feerwerd, zegt Pruim, doen de groenminnende studenten graag een paar boodschappen bij een tankstation langs de route. De versnaperingen worden direct achter het stuur geconsumeerd en daar komt na een paar honderd meter natuurlijk rotzooi van. ,,Men donderde alles gewoon in de berm.''

Omdat melding van het probleem bij de schoolleiding niet hielp, besloot de gemeente ter plaatse maatregelen te treffen. Van een eenvoudige prullenbak verwachtte men evenwel weinig heil. De blikvanger daarentegen zou mogelijk wél 'uitdagen' tot afvallozen op de daarvoor bestemde plek. En het werkt, zo is gebleken. Driekwart van het vuilnis langs de weg zit tegenwoordig in de fuik. De rest ligt nog altijd in de berm.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden