Groeten uit Rotterdam verkoopt het wonen met passie

Ze presenteren zich al een paar jaar gezamenlijk op de woonbeurs in de RAI in Amsterdam onder de naam Groeten uit Rotterdam. Die samenwerking bevalt zo goed dat ze nu permanent onder één dak zitten. Op de Kop van Zuid in Rotterdam hebben jonge Rotterdamse ondernemers in interieurproducten een nieuw woonwarenhuis opgericht. De meeste deelnemers hebben hun eigen winkel elders in de stad gesloten.

Naast het woonwinkelcentrum Alexandrium heeft Rotterdam er daarmee een nieuwe attractie bij op het gebied van wonen en interieur. Zelf worden ze liever niet in één adem genoemd met Alexandrium, omdat ze zich niet richten op doorsneeproducten. 'Groeten uit Rotterdam' is geen gewone meubelboulevard in een modern jasje, legt woordvoerder Hanneke Huisman uit. Waar in traditionele woonwinkelcentra de deelnemende bedrijven over het algemeen weinig met elkaar te maken (willen) hebben uit oogpunt van concurrentie, is Groeten uit Rotterdam ontstaan uit een hechte vriendenclub. “De samenwerking w s er al voordat dit gezamenlijke centrum totstandkwam. We zien elkaar ook niet als concurrenten en verwijzen klanten naar elkaar door. Samen hebben we erg veel kennis en ervaring in huis. Daar willen we over en weer zoveel mogelijk van profiteren.” Dat Groeten uit Rotterdam een hecht samenwerkingsverband is, wordt ook duidelijk uit de inrichting. De bedrijven in het pand zijn niet met wanden van elkaar afgescheiden. Via een centraal looppad wandelt de bezoeker van de ene naar de andere winkel. Met zijn zeven zaken is Groeten uit Rotterdam relatief klein, maar door de diversiteit kan de klant er bijna zijn hele huis inrichten. Meubels, verlichting, stoffen, muurschilderingen en woonaccessoires behoren tot het assortiment. Tot het collectief behoort ook de badkamerzaak Bubbles & Bubbles, maar die heeft zijn huidige vestiging aangehouden omdat in het nieuwe pand de ruimte ontbrak voor een goede presentatie. Wat Groeten uit Rotterdam nog wel ontbeert is een keukenspecialist.

Art of Living is waarschijnlijk het bekendste lid van het collectief. In de (nu gesloten) winkel aan de Nieuwe Binnenweg stonden vooral meubels van jonge Nederlandse ontwerpers. Ook in het nieuwe pand krijgen vernieuwende designers ruim baan. Mishmash is gespecialiseerd in het decoreren van woningen en kantoren. Behalve voor muurschilderingen kun je er ook terecht voor tapijten, kamerschermen en spiegels. De stijl van Mishmash gaat van rococo tot space-lab. Woonwinkel Tink verkoopt niet alleen (Italiaanse) meubels, maar is tevens een ontwerp- en adviesbureau voor het interieur. De kleurrijkste winkel is zonder twijfel Heyday Crafts & Art Gallery. Nu de markt voor meubels uit het verre oosten aardig verzadigd begint te raken en veel mensen uitgekeken zijn op 'originele' Chinese bruidskasten, biedt deze winkel een alternatief met meubelen uit Texas. Eigenaar Peter van de Graaf begon vijf jaar geleden in Rotterdam-Delfshaven met de import van kasten, stoelen, banken en kunstvoorwerpen van een collectief van ongeveer vijftig meubelmakers en kunstenaars uit de Verenigde Staten. Van de Graaf kwam met hen in contact toen hij na zijn studie criminologie in San Francisco ging samenwonen met zijn Amerikaanse vriendin. “Toen bleek dat de Amerikanen niet zaten te wachten op een criminoloog uit Nederland met als specialisatie drugs, ben ik wat anders gaan zoeken. Mijn vriendin had een heel mooie tafel uit Texas en zo is het gekomen.”

Toen Van de Graaf voorstelde de meubels van dit collectief in Europa te gaan verkopen, zagen de meubelmakers dat eerst niet zitten. “Ze hadden het vreselijk druk en zagen me liever als meubelm ker dan als verkoper. Later kreeg ik toch m'n zin.” Een of twee keer per jaar krijgt Van de Graaf een container met zo'n honderd meubelstukken toegezonden, allemaal unieke exemplaren. “Ik weet van tevoren nooit wat er in die container zit.” In zijn nieuwe winkel staan bijvoorbeeld een bijzondere stoel waarvan de leuning uitloopt in een bloem, beschilderde wandtafels, een kast met visdecoratie en schilderijen en beelden. Volgend jaar wil Heyday ook kunstvoorwerpen uit Cuba gaan verkopen.

Een echte koopjeswinkel in het nieuwe woonwarenhuis is Art Depot met woonaccessoires uit de hele wereld. De zaak is opgezet door Art of Living en Tink, die een overkill aan woonaccessoires wilden voorkomen. Verlaat Kwadraat verkoopt gordijn- en meubelstoffen. Ferro Design heeft geen eigen ruimte, maar presenteert zijn kasten en tafels van aluminium, glas en natuursteen bij Art of Living. Entrepot d'Oc ten slotte importeert meubels en objecten uit Indonesië, India en China.

Groeten uit Rotterdam is gevestigd in een gebouw in het hart van het nieuwe stadsdeel Kop van Zuid, waaraan de gemeente oorspronkelijk een maritieme bestemming had toebedeeld. Huisman: “Ze dachten aan winkels voor zeilbenodigdheden en dergelijke. In de zomer komen hier veel watersporters, maar dat is vooral vanwege de horecagelegenheden. De maritieme branche zag absoluut geen brood in dit pand. Ons plan bleek bij nader inzien veel aantrekkelijker voor dit gebied.”

De inrichting is gezamenlijk bedacht. Alle klussen zijn eerlijk verdeeld over de deelnemers. Huisman: “We zijn weliswaar een vriendenclub, dat neemt niet weg dat we de zaken goed hebben geregeld. Er kan iemand failliet gaan, we kunnen ruzie krijgen, een deelnemer kan arbeidsongeschikt raken. Werkelijk alles hebben we zwart op wit geregeld. Ook daarvoor hadden we zelf de kennis in huis. Er loopt hier behalve een criminoloog ook een jurist rond en een econoom. Ook d t hebben de deelnemers van Groeten uit Rotterdam gemeen: stuk voor stuk zijn het mensen die van beroep zijn geswitcht omdat ze van hun passie hun vak wilden maken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden