Binnenste buitenlandPolen

Groeten uit het Groningse Polen

Beeld Jorgen Caris

Een tikje verloren staan ze aan de voet van de Waddendijk, de boerderij en het handjevol huisjes die samen de buurtschap Polen vormen. Wie ernaar op zoek gaat ontdekt een nieuwe wereld. 

Polen ligt halverwege het punt waar de Kleine Tjariet en de Spijksterriet afwateren op de Bocht van Wa­tum. Net ten noorden van de buurtjes Tweehuizen en Vierhuizen, ten oosten van Nooitgedacht. De grotere plaatsen in de omgeving heten Spijk en Bierum, nog iets zuidelijker ligt Delfzijl. 

Beeld Jorgen Caris

Pas aan het begin van de 20ste eeuw verscheen Polen op de landkaart. Zo ver van alles dat het naar een ver oord werd vernoemd. Naar het land Polen, maar misschien ook wel naar nog ijziger streken. Bij noordenwind komt de kou uit het poolgebied hier onversneden aan land.

Leegte en verlatenheid, de inspiratie voor de film ‘De Poolse bruid’ zal zo zijn komen aanwaaien. In onze snelle tijd ligt Polen wat verloren tussen twee werelden in. Het achterland bestaat uit akkers op de vruchtbare Groninger kleigrond. Aan de andere kant van de dijk hoopt zich alles op wat in de rest van Nederland sneuvelt in bezwaarprocedures. 

Beeld Jorgen Caris

Energiecentrales hebben een web van hoogspanningslijnen om zich heen gesponnen, waar enor­me windturbines als muggen tussendoor zoemen. Datacenters van techreuzen kruipen uit de bodem als pieren op het Wad. Bij het wit­te plaatsnaambord met de zwarte letters begrazen Poolse schapen onbekommerd een slapende dijk.

Flip van Doorn zocht en vond plaatsen in Nederland die raken aan de themalanden van Zomertijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden