Groet aan universum

Van onze correspondente LEEUWARDEN - “Ik weet niet of iemand deze boodschap ontvangt. Maar het dringt door tot alle hoeken van het heelal.”

Met deze woorden is gistermiddag de laatste cirkel van het Media Mundi project in werking gesteld. Zeven kunstenaars brengen in zeven verschillende cirkels een groet aan de wereld in het kader van het Frysk Festival. De kleinste kring is het dorp Britswert, de grootste het universum. Het thema van het Festival is 'Salut au Monde'.

Ramon van de Werken is verantwoordelijk voor het kunstwerk, dat de boodschappen naar het heelal verstuurt. Zijn zendinstallatie is gebouwd bij de HTS in Leeuwarden. De installatie bestaat uit drie magneten die geschakeld zijn aan stroom. Door aan de magneten te draaien worden UHR-golven uitgezonden, die overigens zo'n lage frequentie hebben dat ze geen storingen veroorzaken.

“Het is natuurlijk allemaal erg theoretisch en van alle projecten zal mijn boodschap het minst worden opgevangen. Het idee is wel erg intrigerend”, vindt de kunstenaar.

Internet

In het gebouw van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, waar ook de HTS gevestigd is, zijn ook de andere projecten tentoongesteld. Het project op Internet is gisteren beëindigd. Geert Duintjer heeft een week lang kunstenaars uitgenodigd veranderingen of suggesties te geven van het ontwerp dat hij op Internet toont. “Na een week komt het pas echt op gang. Inmiddels is er een discussie gestart over bepaalde delen en zijn er van iemand uit Frankrijk suggesties gekomen. Dat stemt me tevreden”, aldus Duintjer. Minder tevreden is hij over de belangstelling. “Naast studenten zijn hier maar weinig mensen geweest. Dat is jammer, want eigenlijk is het een heel bijzondere tentoonstelling.”

Een stukje verder staan de boeken met daarin de tekst van de kleinste cirkel. De Russische kunstenaar Yuri Leiderman heeft zich min of meer opgesloten in het kerkje van Britswert. Op het kerkhof heeft hij 24 geigertellers geplaatst. Iedere geigerteller staat voor een letter. De tellers, die radio-activiteit meten, geven gedurende de nacht een letterreeks. Overdag roept Leiderman als een soort imam het onverstaanbare taaltje uit vanuit de kerktoren. De tekst van iedere nacht wordt zorgvuldig bewaard.

De organisatie is erg te spreken over het verloop van 'Media Mundi'. “Het zijn stuk voor stuk bijzondere projecten. Alleen met de publieke belangstelling kan het wel wat beter.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden