Groepswonen
Maar liefst 4 miljoen Nederlandse senioren voelen wel voor een speciale 'seniorenstad', zo bleek onlangs uit een onderzoek van bureau Inbo. Een soort Sun City, maar dan dampend van de boerenkool en spruitjes: veilig, vertrouwd en vooral zonder skatende pubers. Maar niet alleen ouderen willen hokken. Groepswonen is trendy, ook onder jongeren. Samen, maar dan met behoud van je zelfstandigheid. Dat is -anders dan bij de hippieachtige communes van vroeger- het huidige uitgangspunt.
Voelt u ook wel wat voor groepswonen? Het vinden van medebewoners is niet zo moeilijk. U kunt reageren op een oproep. Of er zelf een plaatsen in een tijdschrift, krant (waaronder de speciale rubriek 'Groepswonen' in Trouw) of website die door uw doelgroep wordt gelezen. Belangrijk bij het formeren van een groep zijn de beweegredenen van de medebewoners.
Zijn die overwegend religieus, praktisch of misschien ecologisch van aard? Het gaat erom dat u met gelijkgestemden verder wilt en dat u het eens wordt over belangrijke vraagstukken zoals: Hoe groot wordt de groep? Wat doen we samen? Waar willen we wonen? Wat wil en kan iedereen betalen? Wat wordt de financiële en juridische constructie?
Op dit laatstgenoemde gebied hoeft u echt het wiel niet meer uit te vinden. Samenwerkingsovereenkomsten en adviezen zijn beschikbaar bij onderstaande adressen. Specifiek voor ouderen is de Landelijke Vereniging Groepswonen voor Ouderen (LVGO) een goed aanspreekpunt. Financieel en juridisch zijn er in feite drie verschillende constructies mogelijk: het mede-eigendom, de woonvereniging/coöperatie, en het appartementsrecht. Bij het mede-eigendom zijn de bewoners samen eigenaar van een huis of van een complex woningen. De groep is rechtspersoon die juridische handelingen kan verrrichten. Alle eigenaren zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de aflossing van de lening. Deze constructie werkt het beste bij een kleine groep mensen.
Bij een woonvereniging, waarvan de bewoners lid zijn, is de vereniging de rechtspersoon die juridische handelingen kan verrichten. De vereniging is eigenaar van het pand. Onderlinge afspraken worden geregeld in het sociaal statuut en in het huishoudelijk reglement. De vereniging sluit een hypotheek af en ieder lid is hoofdelijk aansprakelijk voor de aflossing zowel voor de hele schuld als voor een gedeelte.
De derde constructie, het appartementsrecht, is het meest vrijblijvend. Bij deze vorm wordt het gebouw in appartementen ingedeeld. Iedere eigenaar is automatisch lid van de Vereniging Van Eigenaren. De opdeling wordt door een notaris vastgelegd in een splitsingsakte. In het splitsingsreglement worden regels over de gezamenlijke schulden en kosten en zaken als het gebruik, beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke gedeelten geregeld. Iedere appartementseigenaar kan zelf een hypotheek afsluiten en is dus hoofdelijk aansprakelijk voor de lening.
www.stichtingwsb.nl (Sichting Wonen van Senioren op Boerderijen), www.boederijenadvies.nl (leefgemeenschappen of zelfstandige appartementen op woonboerderijen), www.lvgo.nl (Landelijke Vereniging Groepswonen voor Ouderen), www.seniorenstad.nl (meer informatie over de seniorenstad), www.steunpuntwonen.nl (groepswonen in Amsterdam), www.woongroepenwinkel.nl (groepswonen in Rotterdam).