Update

Groepsgeweld Keulen lastige kwestie voor Duitse politie

Het Stationsplein in Keulen tijdens de oudejaarsnacht. Beeld AFP
Het Stationsplein in Keulen tijdens de oudejaarsnacht.Beeld AFP

De Duitse politie heeft drie verdachten geïdentificeerd die zich in Keulen schuldig zouden hebben gemaakt aan aanrandingen en berovingen van vrouwen rond Nieuwjaar. De minister van Binnenlandse Zaken van de betrokken deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, Ralf Jäger, heeft dit woensdag gezegd volgens de krant Kölner Stadt-Anzeiger.

Jäger wilde verder weinig kwijt over de drie verdachten en over het onderzoek omdat dat nog loopt. Hij zei dat er nog geen arrestaties zijn verricht.

Het aantal aangiftes is in Keulen opgelopen tot 106, waaronder twee wegens verkrachting. Driekwart van de aangiftes heeft een seksuele achtergrond, zei de politie woensdag.

In Hamburg heeft zich op kleinere schaal een zelfde incident voorgedaan. De politie in de Noord-Duitse havenstad heeft inmiddels al meer dan vijftig aangiften ontvangen: 39 van aanranding en veertien van beroving.

Justitie in Duitsland probeert vat te krijgen op de vervolging van de duizend mannen in Keulen en de tientallen mannen in Hamburg. Het Openbaar Ministerie in Keulen overweegt of de daders kunnen worden vervolgd op basis van georganiseerde misdaad. De zaak ligt momenteel bij de afdeling van het OM die zich daarmee bezighoudt.

Complexe situatie
Na het verhoren van slachtoffers is er een duidelijker beeld van wat zich op het stationsplein en in het station in Keulen heeft afgespeeld. "Veel vrouwen geven in de gesprekken aan dat ze ook zijn betast", aldus een politiewoordvoerder. De bewijsvoering is volgens de politie heel moeilijk, vooral als gevolg van de 'complexe situatie' ter plekke.

Ongeveer duizend mensen hadden zich op het stationsplein verzameld en gooiden met vuurwerk. Toen de politie ingreep, vormden zich kleinere groepen. Daarna zouden vrouwen zijn omsingeld, lastiggevallen en beroofd. Het ging volgens de getuigenissen om daders met een Noord-Afrikaans uiterlijk. Zo'n twee derde van slachtoffers was niet afkomstig uit Keulen en voor de oudejaarsfeesten naar de Domstad gekomen.

Afgesproken werk
Politiecommissaris Wolfgang Albers wees kritiek op zijn korps van de hand. "Er was op het plein sprake van een moeilijke situatie, maar wij hebben gedaan wat we konden", zei hij.

De Duitse minister van Justitie, Heiko Maas, denkt dat de aanrandingen en berovingen mogelijk van te voren zijn beraamd. "Het lijkt allemaal afgesproken werk te zijn", zei Maas woensdagmorgen voor de publieke omroep ZDF. "Het moet worden onderzocht of er op de achtergrond mensen zijn geweest die dit hebben georganiseerd, zo iets gebeurt toch niet zo maar opeens", vroeg Maas zich hardop af.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden