Groepsdenken fnuikt Heerjansdam

HEERJANSDAM - Tegenstrijdige gevoelens streden na het duel met Strijen (5-1) om voorrang bij Heerjansdam-voorzitter Janus van Peenen. Natuurlijk, de eerste winst sinds 25 november van het vorig jaar was een mooie opsteker in de degradatiestrijd, anderzijds was Van Peenen boos. Boos op de spelersgroep, die hij schuldig acht aan de vorige week uitgesproken breuk met trainer Lobman en die nu zonder de gevonniste tot de grootste seizoenzege in staat bleek.

PETER WILSCHUT

Heerjansdam was na vier opeenvolgende nederlagen vorig weekeinde onderaan de ranglijst beland. Met die situatie is de club niet gewend te leven. Heerjansdam is sinds 1982 eersteklasser, behaalde titels in 1986 en 1989 en zag in 1993 - toen de ploeg een punt in mindering werd gebracht - na een beslissingsduel Kozakken Boys voorgaan. Heerjansdam weet, kortom, niet zo goed wat het inhoudt om tegen degradatie te vechten. Na een hoopvolle seizoenstart onder trainer Arnold Lobman - na elf duels waren twintig punten verzameld en stond Heerjansdam als tweede geklasseerd - is de klad er na de winter op niet mis te verstane wijze in gekomen: tien duels leverden slechts drie punten op.

Toen Spakenburg vorige week met 4-1 te sterk bleek wist Van Peenen dat hij voor een moeilijke klus stond. In het belang van de club zou hij Lobman offeren. Zondagavond werd een gesprek gepland, maandagmiddag was Lobman - die voor volgend jaar al vroegtijdig bijtekende - trainer-af. Het afscheid van Lobman (de eerste voortijdig vertrekker na Vermunt tijdens de titelcompetitie in 1989 - red.) heeft Van Peenen in het hart getroffen omdat deze oprecht is, te boek staat als harde werker en een heldere beleidslijn heeft. Die overigens voorziet in twee centrale spitsen, waar Heerjansdam groot is geworden met een brede driemans-voorhoede.

“Tal van oorzaken naast de omschakeling van drie naar twee spitsen”, ziet de voorzitter voor de vrije val. Oorzaken die met name liggen in het groepsdenken bij Heerjansdam. Bij de oudere garde (De Visser, Beuk, Leo Verhoeven) ontbreekt de finesse van weleer, nieuwkomer Altena (tegen Strijen goed voor twee treffers, zonder dat hem dat van álle spelers felicitaties opleverde - red.) is een absolute eenling binnen de groep en doelman Verberkmoes kan sinds de winter wegens werkwijziging niet afdoende trainen. Het staat vast dat Lobman niet (meer) de snaar kon raken die Heerjansdam uit het dal moest helpen.

In HBSS-trainer Jos Houweling, die gedurende twee jaar de voorganger van Lobman aan de Molenwei was, maar wiens kontrakt na vorig jaar tot zijn teleurstelling niet werd verlengd, zag Van Peenen de reddingsboei. Houweling was blij verrast en zit in elk geval tot het eind van dit seizoen met goedvinden van HBSS weer op de bank. De vacature in het nieuwe seizoen staat nog open, al wil Van Peenen met Houweling verder.

Het duel met Strijen werkte het met drie spitsen opererende Heerjansdam onder gunstig gesternte af. Al na een minuut was er een voorsprong (Beuk 1-0), maar vervolgens bleek nooit enige overtuiging uit het spel waardoor het beter voetballende Strijen langszij kon komen (Alwin van Buuren, 1-1). Een nieuwe slaapronde bij de Hoekse Waarders gaf Leo Verhoeven direkt daarop een wel erg vrije schietkans (2-1). Na rust besliste Patrick Altena (3-1 en 4-1) het duel, waarna Purperhart voor de hoogste seizoenscore tekende (5-1). Heerjansdam heeft de rode lantaarn daarmee als een hete aardappel overgedaan aan Ajax, al zijn de problemen nauwelijks afgenomen. Voor Strijen is de situatie zelfs verslechterd. De debutant heeft daarenboven een zo smalle selectie dat elke schorsing een verzwakking betekent. De drie gele kaarten van zaterdag zullen hun uitwerking wat dat betreft niet missen. De krachtsverschillen blijven daarentegen zo gering dat zelfs het zes plaatsen hoger geklasseerde Kloetinge met drie punten meer nog in het vizier blijft.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden