Groep predikt haat in Nederlandse moskeeën

AMSTERDAM - Een groep fanatieke imams predikt in Nederlandse moskeeën geweld en verheerlijkt het martelaarschap. Minister De Vries van binnenlandse zaken wil dat het openbaar ministerie een onderzoek instelt.

Van onze verslaggever

Nova bracht gisteren opnamen van vrijdagpreken in moskeeën in Den Haag, Rotterdam, Tilburg en Amsterdam.

De Syrische imam J. Fawaz zei in de Haagse Assoenah-moskee: ,,Als de Verenigde Naties zeggen dat iedereen gelijk is, dan zeg ik: nee. De moslim is beter dan alle andere mensen. Ook de wetten van de VN die tegen de islam ingaan zijn heidense wetten die vertrapt moeten worden.'' De VN staan onder extremisten te boek als een uitgesproken anti-islamitische organisatie.

Over de Amerikaanse president Bush en de Israëlische premier Sjaron zegt Fawaz: ,,Vernietig hen om hun zonden.'' Hij preekt ook: ,,Geef uw zegen aan de moedjahidien in Palestina, Kashmir, Tsjetsjenië, Afghanistan en de Filippijnen.'' De imam Mahmoud El Shershaby, van Egyptische komaf, zegt over een zelfmoordaanslag: ,,Wie zichzelf zo aan Allah offert, is een martelaar.''

Niet is gebleken dat de imams oproepen tot het plegen van geweld. Maar een woordvoerder van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst zegt: ,,Deze teksten creëren de voedingsbodem waarop de rekrutering voor de gewapende islamitische strijd plaatsvindt.'' Minister de Vries zei gisteravond: ,,Een aantal boodschappen zit vol politieke incentives om haat te zaaien. Ik vind dat men zich in eigen kring bewust moet worden van wat daar wordt gepredikt. De islamitische geloofsgemeenschap moet zeggen: dit willen wij niet.'' Burgemeester Deetman van Den Haag maakte een vergelijking met het opkomend nazisme in de jaren dertig. ,,Als een groep Nederlanders dit zou zeggen, zou men alom zeggen: dit kan niet. Dat moet nu ook gebeuren.''

Sommige betrokken moskeeën trekken wekelijks honderden toehoorders, onder wie veel jongeren. Een aantal imams zit in een comité dat zetelt bij de Amsterdamse stichting El-Tawheed. El Shershaby is daar voorzitter. De stichting kwam eerder in opspraak wegens extremisme.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden