Groep Israëlische Druzen lyncht gewonde Syriër

Tientallen Israëlische Druzen hebben op de Golanhoogvlakte, in het grensgebied met Syrië, een ambulance aangevallen die twee gewonde Syriërs vervoerde. Ze sloegen een van de patiënten dood, en de ander brachten ze levensgevaarlijk letsel toe. Reden: de twee zouden islamitische rebellen zijn die in Syrië tegen de Druzen hadden gevochten.

Druzen zijn een religieuze minderheid die zowel in Israël als in Syrië leeft. Degenen in Israël maken zich ernstig zorgen over het lot van hun geloofsgenoten in Syrië. Die zijn hun leven niet zeker, want extremistische groepen als Islamitische Staat en al-Nusra zien hen als ketters. Druzen in Israël willen dat dit land hun Syrische geloofsgenoten beter beschermt, maar Israël laat zich niet de oorlog inrommelen. Wel biedt het medische zorg aan Syriërs - veelal islamitische rebellen - die aan de Israëlische kant van de grens terecht zijn gekomen. Dat kunnen sommigen Druzen niet verkroppen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het geweld veroordeeld. Hij noemde de aanval op de ambulance 'zeer ernstig' en riep leiders van de Druzen op hun geloofsgenoten tot bedaren te brengen.

Het Syrische staatspersbureau Sana deed juist enthousiast verslag van de daden van de 'heroïsche Syrische jongemannen' die de rebellen hebben 'gestraft voor hun deelname aan de agressie tegen het moederland'. Sana noemt de mannen 'Syrisch' omdat Damascus de Golanhoogvlakte ziet als Syrisch grondgebied, net als de VN-Veiligheidsraad. Israël veroverde het gebied in 1967 op de Syriërs en lijfde het in 1981 officieel in.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden