Groep christelijke Republikeinen wil 'profetische' rehabilitatie Akin

Todd Akin, vrijdag tijdens een persconferentie over zijn verkrachtings-uitspraken. Beeld reuters
Todd Akin, vrijdag tijdens een persconferentie over zijn verkrachtings-uitspraken.Beeld reuters

Senaatskandidaat Todd Akin is 'ongehoord fel' neergesabeld toen hij stelde dat vrouwen niet zwanger kunnen worden na een verkrachting. Onterecht, vindt Mike Huckabee. De baptistische predikant en voormalig Republikeins politicus heeft een steunactie voor Akin opgezet.

Robin de Wever

De tot theoloog opgeleide Akin zorgde vorige week voor een publicitaire storm toen hij beweerde dat vrouwen niet zwanger kunnen worden van een verkrachting. Het vrouwelijk lichaam zou voor 'echte verkrachtingen' een soort blokkeermechanisme hebben.

De opmerking diende als argument om abortus nooit toe te staan. Veel prominente Republikeinen tikten Akin op de vingers. Het partijbestuur en een aantal aan de partij gelieerde stichtingen stopten de financiële steun voor zijn senaatscampagne.

Huckabee, die vier jaar geleden vergeefs de Republikeinse presidentskandidaat probeerde te worden, zei vrijdag in zijn programma op de radiozender Fox News dat hij 'nog nooit zoiets had gezien'. De partijleiders die Akin bekritiseerden 'namen hun gewonde soldaat mee naar het slagveld, in plaats van naar het ziekenhuis'. Ze stelden hem volgens Huckabee bloot aan 'talloze beschietingen' en 'walsten hem toen plat met hun eigen tank'.

Steun van honderd predikanten
Huckabee presenteerde tijdens zijn uitzending een groep ongeveer honderd predikanten die Akin steun wilden betuigen. De voorgangers, waarschijnlijk vooral afkomstig uit orthodox-protestantse hoek, hadden zich verzameld in een videochat.

In een e-mailnieuwsbrief riep Huckabee op om Akins campagnekas alsnog te spekken. Die actie heeft effect, vertelt Akin. Hij zou toen enkele duizenden donaties hebben ontvangen en enkele honderdduizenden dollars rijker zijn.

De interne strijd was volgens Huckabee als 'de heilige strijd tussen Elia en de profeten van Baäl'. Bij dat bijbelse tafereel beantwoordt God de offers van Elia met een hemels vuur - voor omstanders het bewijs dat Elia's god machtiger is dan de heidengod Baäl.

Hemels vuur
'We zullen zien wiens God de gebeden beantwoordt en hemels vuur brengt', vertelde Huckabee. 'Als profeten hebben we een verantwoordelijkheid om ons uit spreken', beaamde een van de predikanten tijdens de videochat.

De verontwaardiging over het pertinent verbieden van abortus waaide dinsdag over naar Nederland toen SGP-voorman Kees van der Staaij op RTL Z stelde dat de kans op bevruchting na verkrachting 'erg klein' is. Hij baseerde zich naar eigen zeggen op een onderzoek uit de jaren '80.

De SGP is tegen abortus, herhaalde hij het standpunt van zijn partij. Ook als een vrouw zwanger is geraakt door een verkrachting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden