Groenten uit stadstuin kunnen giftig zijn

Beeld Thinkstock

Woon je in de stad en kweek je zelf je groenten? Wees gewaarschuwd, want uit onderzoek van de Technische Universiteit in Berlijn blijkt dat in de stad gekweekte groenten giftig kunnen zijn. De groenten kunnen namelijk zware metalen uit de grond opnemen.

Een stadstuin aanleggen is populair in veel grote steden wereldwijd. Mensen met een stadstuintje zeggen zich één te voelen met de natuur en zijn graag bezig in de buitenlucht. Vervuilde groenten kweken lijkt de keerzijde van het hebben van een stadse moestuin. Uit het Duitse onderzoek komt namelijk naar voren dat het loodgehalte in stadsgroenten hoger is dan groenten uit de supermarkt. Dit kan leiden tot ontwikkelingsstoornissen en neurologische schade. Tomaten, groene bonen, wortels, aardappels, basilicum en munt werden op de proef gesteld tijdens het onderzoek. "De resultaten van de onderzochte groenten kwamen vrijwel overeen", vertelt onderzoeker Ina Säumel. "Maar sommigen hebben zelfs de EU-grenswaarden voor voedsel overschreden."

Verkeer
Het verkeer is de grootste veroorzaker van vervuilde groenten in de stad. Groenten die verbouwd worden in tuintjes in de buurt van drukke verkeersgebieden, blijken namelijk het meest vervuild te zijn. Een moestuin die wordt gescheiden van de verkeersdrukte door middel van bomen of gebouwen, bevat een mindere hoeveelheid cadmium, lood en zink in de grond.

Dan maar geen stadstuin? Säumel zegt alleen bewustzijn te willen creëren. De onderzoekers willen op geen enkele manier paniek zaaien en stadsmensen ervan weerhouden om eigen groenten te kweken.

Wel gezond kweken
Treehugger.com geeft tips en advies voor het aanleggen van een moestuintje in de stad. Volgens hen is het van belang om zorgvuldig een stukje grond uit te kiezen als je het risico op vervuiling zoveel mogelijk wilt vermijden. Zo is het belangrijk om te controleren waarvoor de grond eerder is gebruikt en je kunt de grond eventueel laten testen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden