Groentecurry

Karin is he-le-maal klaar met die eeuwige kipfilet

Tips: karin@kokenmetkarin.nl

Uit een pakje:

Conimex Thai Curry. Rode Curry sausmix: Gemodificeerd zetmeel, ui, aroma (met soja, tarwe, selderij), plantaardige vet, zout, suiker, maltodextrine, citroengras, zetmeel, plantaardige olie, kleurstof E160c, smaakversterker (E621, E631), galangawortel, melksuiker, emulgator E322 (soja), kerrie (met mosterdzaad), komijn, zwarte peper, melkeiwitten, voedingszuur E330, chilipoeder, citroensap. Basmatirijst: Rijst, peterselie. Mix voor saladedressing: Suiker, basterdsuiker, ui, voedingszuur (E262, E330), zout, verdikkingsmiddel E145, paprika 1,5%, maltodextrine, citroensap, aroma, kleurstof E150c, plantaardige olie, zwarte peper, melksuiker, koriander, smaakversterker E621. Zelf toevoegen: kipfilet, broccoli, komkommer, wokolie

Ik ben er he-le-maal klaar mee. Altijd weer die kipfilet. Moet u maar eens opletten in de supermarkt, bij het wereldmixenschap. Werkelijk ál die pakjes en zakjes gaan uit van kipfilet. Niet dat die erbij zit, nee, die moet u er zelf bijkopen. Griekse gyros met kip, Marokkaanse tajine met kip, Mexicaanse enchiladas met kip, Amerikaanse jambalaya met kip. Kantonese kip, Hoisin kip, Madras kip, Tandoori kip, Siam kip. Paella met kip, Turkse dürum met kip, Chicken tonight met kip, Italiaanse risotto met kip, Japanse noodles met kip, Oosterse wraps met kip, Indiase wraps met kip, Tandoori wraps met kip. Mix voor kip kerrie. Smulpannetje met kip in mosterdsaus met een vleugje honing, Hollands pannetje met kip. Roerbakmie met kip, bami speciaal met kip, roerbaknoedels met kip kerrie of roerbaknoedels met kip mediterraan. Braadstomen kip provençaal, knoflook, paprika danwel honing. Dagschotel kip met paprika en goulashsaus. Mix voor kip uit de oven met tomatensaus of mix voor kip uit de oven met kaassaus. Aziatische Zoete Sojasaus met mie-nestjes en kip.

En die kip is dus steevast kipfilet. Vinden we het gek dat de plofkipindustrie nog altijd welig tiert? Die bestaat bij de gratie van het feit dat wij alleen kipfilets blieven. Dat die arme razendsnel opgefokte beestjes door hun poten zakken, maakt niet uit. Die poten hoeven we niet. De rest ook niet. Alleen het borstvlees. Roomblank en binnen een mum van tijd gortdroog.

Ik had u vorige week een curryrecept beloofd. Maar ik heb niks gezegd over kip, dus het wordt een kiploze curry.

Zelf maken?

Nodig voor 4 personen:

3 volle eetl rode currypasta (recept vorige week)

¿ bloemkool (of 300 g roosjes)

300 g haricots verts

1 rode paprika

200 ml kokosmelk (blik)

150 g ongezouten cashewnoten

sap van 1 limoen

handje verse koriander

3 lenteuitjes

¿ eetl komijnzaadjes

1 eetl suiker

scheut plantaardige olie

evt. scheutje vissaus

Snij de bloemkool in kleine roosjes, de paprika in vierkantjes, de boontjes in drieën. Verhit een scheutje olie in de wok en fruit de currypasta 1 minuut tot het lekker gaat ruiken. Voeg dan de suiker toe en (voor niet-vegetariërs) een scheutje vissaus. Giet de kokosmelk erbij. Schep de groente erdoor en laat 10 minuten op middelhoog vuur lekker pruttelen tot de groenten beetgaar zijn. Af en toe roeren.

Rooster intussen in een droog koekenpannetje al omscheppend de cashewnoten tot lichtgekleurd. Schep eruit. Rooster in dezelfde pan de komijnzaadjes al omscheppend kort tot ze gaan geuren. Snij de lente-ui in ringetjes en hak de koriander grof. Doe lente-ui, koriander en cashewnoten in 3 kommetjes. Proef de curry en voeg naar smaak limoensap, vissaus/zout en suiker toe. Strooi de komijnzaadjes erover. Serveer met de kommetjes garneerspul. Lekker met (pandan-)rijst.

TIPS:

Voor het serveren altijd eerst proeven en op smaak brengen. Vissaus (of gewoon zout) voor de hartigheid, suiker als het te pittig is, limoensap als oppepper.

Dit kan uiteraard met alle soorten groente. De gaartijd verschilt wel: sperziebonen of blokjes pompoen hebben een kwartier nodig, spinazie of paksoi maar een à twee minuten.

Ook lekker met papadums. Erbij of in plaats van de rijst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden