Groente en fruit goed voor ongeboren kind

Baby's worden gezonder geboren als de moeder tijdens de zwangerschap veel fruit, groente en vis heeft gegeten. (ANP) Beeld
Baby's worden gezonder geboren als de moeder tijdens de zwangerschap veel fruit, groente en vis heeft gegeten. (ANP)

Een dieet van veel groente, fruit, vis en plantaardige olie, zoals gevolgd in landen rondom de Middellandse Zee, is goed voor de groei van een ongeboren kind en de bloeddruk van de zwangere vrouw.

Dit concludeert onderzoekster Sarah Timmermans op basis van een grootschalig bevolkingsonderzoek van het Rotterdamse Erasmus MC.

Het ziekenhuis volgde 10.000 Rotterdamse kinderen vanaf het begin van de zwangerschap tot de jonge volwassenheid. Timmermans promoveert morgen op haar onderzoek.

Timmermans onderzocht de uitkomsten van Generation R, zoals het bevolkingsonderzoek wordt genoemd. Generation R volgde de groei, de ontwikkeling en de gezondheid van 10.000 Rotterdamse kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot de jonge volwassenheid. Ze richtte zich vooral op het voedingspatroon van de moeder rond de bevruchting en de eerste weken van de zwangerschap, en op de gezondheid van het kind tijdens de zwangerschap.

Naast het zogenoemde gezonde 'mediteraanse dieet' onderzocht Timmermans ook een ongezond dieet. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die in de eerste drie maanden van de zwangerschap veel vlees, aardappelen en vette saus eten en juist weinig groente, fruit en vis, een grotere kans hebben op een baby met een laag geboortegewicht.

Eerdere onderzoeken toonden aan dat kinderen die tijdens de zwangerschap een groeivertraging oplopen een sterk verhoogde kans hebben op hart- en vaatziekten in de toekomst, zoals hoge bloeddruk, een hartinfarct of een beroerte.

Tot voor kort werd aangenomen dat de groei van de foetus gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap bij alle kinderen redelijk gelijk was en dat levensgewoonten van de moeder hier weinig invloed op hadden. Uit dit onderzoek blijkt echter dat een gezond eet- en leefpatroon van de moeder in de eerste weken van de zwangerschap een gunstige invloed heeft op de gezondheid van haar kind in de toekomst.

Timmermans vindt dat er meer voorlichting aan zwangere vrouwen moet worden gegeven over het belang van gezond voedsel en een gezonde leefstijl in het begin van hun zwangerschap. Dat zou leiden tot minder complicaties tijdens zwangerschappen en een betere gezondheid van de Nederlandse bevolking in de toekomst.

Baby's worden gezonder geboren als de moeder tijdens de zwangerschap veel fruit, groente en vis heeft gegeten. (ANP) Beeld
Baby's worden gezonder geboren als de moeder tijdens de zwangerschap veel fruit, groente en vis heeft gegeten. (ANP)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden