groenstrook

De Posbankloop bij Velp van aanstaande zondag wordt het eerste Nederlandse hardloop- en wandelevenement dat klimaatneutraal is georganiseerd. Als compensatie voor de uitstoot van CO2 plant de organisatie een klimaatbos aan. Ook worden de deelnemers – vorig jaar 5000 – opgeroepen met het openbaar vervoer of de fiets te komen. Het afval wordt gescheiden ingezameld en in plaats van motoren zullen elektroscooters de hardlopers begeleiden op de 6 en 15 kilometer. Er is berekend dat er duizend bomen moeten worden aangeplant om het evenement klimaatneutraal te organiseren.

De eerste aanplant voor het klimaatbos – een hardhoutooibos –begint volgend voorjaar. Na vijf jaar moeten er 40.000 bomen staan. Natuurmonumenten, eigenaar van natuurgebied de Posbank, heeft voor het bos de Vaalwaard gereserveerd, een landtong in de uiterwaarden van de IJssel ter hoogte van De Steeg, gemeente Rheden.

Grote gemeenten met groene wethouders zijn het meest klimaatbestendig. Tot die conclusie komen NWO-onderzoekers van de Universiteit Twente. Hoe groter de gemeente en hoe groener de lokale politici, hoe steviger het klimaatbeleid is, merkten zij in hun onderzoek van negen heel verschillende gemeenten. Ze deden studies in Tubbergen, Utrecht, Noord-Beveland, Breda, Schiermonnikoog, Terschelling, Almere, Millingen aan de Rijn en Nijmegen.

Grote gemeenten, zoals Utrecht, Breda en Nijmegen, blijken beter in staat te zijn om gedetailleerde kennis te verzamelen en toe te passen. Ook zijn daar concreet meer handen beschikbaar om aan een onderwerp te werken. Maar ook de aanwezigheid van een lokale enthousiasteling in de gemeentelijke organisatie is bepalend voor het beleid. Een wethouder voor milieu met een groene achtergrond is volgens de onderzoekers zelfs cruciaal voor een breed klimaatbeleid en dito plannen.

Nederlanders vinden duurzaamheid minder belangrijk dan een paar jaar geleden. Dat blijkt uit het onderzoek Dossier Duurzaam 2010. In 2008 zei 30 procent van de ondervraagden bewust duurzaam te leven. In 2010 is dat nog maar 22 procent. Een kwart doet zijn inkopen bij voorkeur bij winkels die maatschappelijk verantwoorde ondernemen, terwijl in 2008 nog 34 procent dit van belang vond.

Uit het onderzoek blijkt dat consumenten duurzaamheid nu meer dan in 2008 zien als een verantwoordelijkheid van bedrijven en minder van consumenten en de overheid. Een oorzaak voor deze daling is volgens de onderzoekers de economische crisis. Ook zijn consumenten sceptischer geworden tegenover bedrijven die claimen duurzaam te ondernemen. Dit is volgens ondervraagden vooral een marketingtruc. Toch denken ze dat duurzaamheid de komende jaren steeds belangrijker zal worden bij de aankoop van producten of diensten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden