groenstrook

Elektrische truck
Hoe is het om zelf eens te rijden met een elektrische auto of zelfs vrachtauto? Op een inloopochtend op de Utrechtse Uithof kunnen mensen maandag 12 september achttien 'groene' voertuigen uitproberen: van kleine elektrische stadsvoertuigen tot bestelauto's en grote trucks. Al zijn bij een zelfstandig ritje in zo'n grote vrachtwagen wel een groot rijbewijs en een chauffeurskaart nodig. Autocoureur Tim Coronel showt trouwens de elektrisch aangedreven buggy waarmee hij de komende editie van de Dakarrally wil rijden. Niet helemaal duidelijk is of bezoekers daar ook een stukje in mogen sjezen. De voertuigen staan bij de Sportsociëteit Olympos aan de Uppsalalaan 1 op de Uithof. Belangstellenden zijn welkom tussen 10.30 en 12.30 uur. Het initiatief voor de ochtend komt van Cargohopper Utrecht, dat deze maandag zijn tweede zonne-elektrische voertuig in gebruik neemt. De gemeente Utrecht ondersteunt de ochtend omdat de stad de komende jaren schoon vervoer wil stimuleren.

Stroom van de Noordzee
Elektrisch vervoer is pas echt schoon als de gebruikte stroom duurzaam is opgewekt. Sinds deze week kunnen gebruikers kiezen voor windenergie die voor 100 procent afkomstig is van de Noordzee. De stroom wordt geleverd door Eneco en Zeekracht. Zeekracht is bijna drie jaar geleden opgericht door de stichting Natuur en Milieu en heeft tot nu toe vooral gefungeerd als lobbyclub richting politiek Den Haag. Doel is dat Nederland meer investeert in windenergie. Ook ijvert de organisatie ervoor dat de overheid burgers en bedrijven stimuleert met belastingvoordelen of subsidies. Er wordt volgens Natuur en Milieu nog te veel energie geïmporteerd. Eneco nam al stroom af van een windpark in België, maar garandeert nu ook dat, als een huishouden in een jaar 3000 kilowattuur koopt via Zeekracht, er daadwerkelijk 3000 kilowattuur wordt afgenomen van het Amaliapark voor de kust van IJmuiden. Een certificaat van oorsprong dient als bewijs.

Eigen windmolen
Het nieuwe initiatief de Windcentrale heeft eigenlijk eenzelfde doel als Zeekracht: het aandeel windenergie in Nederland vergroten. De energiecoöperatie wil mensen ook de mogelijkheid bieden die energie zelf op te wekken door samen een windturbine te kopen. Windparken worden normaal gesproken grotendeels gefinancierd met een lening bij de bank, en omdat er dan rente betaald moet worden, is windenergie onnodig duur. Bij de Windcentrale worden windmolens straks voor 100 procent gefinancierd door de leden. De coöperatie splitst een windmolen in duizenden 'Winddelen', elk goed voor jaarlijks 500 kilowattuur, en verkoopt die aan particulieren. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die zelf stroom willen opwekken, maar geen dak hebben dat geschikt is voor zonnepanelen. Als windenergie financieel interessant is, wordt het draagvlak voor molens in de open ruimte ook groter, denken initiatiefnemers Niels Korthals Altes en Harm Reitsma.

Overigens verkeert de centrale nog in de opstartfase. Vooralsnog inventariseren de mannen eerst hoeveel animo er is voor aandelen in een turbine. Ze worden al gesteund door de Stichting Doen, maar pas bij drieduizend supporters kunnen ze een concreet aanbod doen en een eerste molen neerzetten.

Warme voeten
Wie daar niet op wil wachten en toch groen wil doen, kan ook gewoon kiezen voor energiebespáring. Dat is misschien nog wel veel duurzamer en ook financieel aantrekkelijk. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft een goede tip: isoleer je vloer. Dat levert warme voeten op en minder vocht.

Veel oudere eengezinswoningen kunnen zo'n klus gebruiken: ruim 1,4 miljoen vloeren zijn nog niet geïsoleerd. Dat komt doordat vloerisolatie tot 1980 niet verplicht was bij de bouw van woningen. En bewoners zelf zien nogal op tegen het werk en de kosten.

Onterecht, vindt Milieu Centraal. Zelf de klus klaren kost ongeveer 700 euro, uitbesteden aan een bedrijf kost onder het huidige lage btw-tarief ongeveer 2.000 euro. Dat levert in een gemiddelde woning een besparing op van 175 euro per jaar.

Wie naast vloerisolatie meer energiebesparende maatregelen neemt, zoals een zuinige ketel, of andere isolatie kan bovendien in aanmerking komen voor de rijkspremie van het programma 'Meer Met Minder' ter waarde van 750 euro.

Op milieucentraal.nl/isoleerjevloer kunnen bewoners zien welke vorm van vloerisolatie het beste in hun huis past en welke kosten daar bij horen.

Door advies op maat te vragen, maken ze trouwens tot en met 15 oktober kans op een gratis geïsoleerde vloer van Nuon.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden