groenstrook

Oude spullen kun je netjes in de juiste kliko gooien, maar je kunt er ook kunst van maken, en tassen. Of lekker laten liggen in een la.

Vijftigplussers kopen veel elektrische hebbedingen, maar kunnen geen afstand doen van hun oude of kapotte apparaten, zo blijkt uit onderzoek van United Nations University in opdracht van recycleorganisatie Wecycle. Wie wat bewaart die heeft wat, lijkt de mentaliteit. De gemiddelde Nederlander heeft al heel wat apparaten in huis: 92 stuks, terwijl dat er in 2007 gemiddeld nog 'maar' 51 waren. In woningen van vijftigplussers staan 102 elektrische apparaten.

Als de verzamelaars al iets verwijderen, dan is het maar de vraag of het netjes gebeurt. Eén op de tien elektrische apparaten en een kwart van de afgedankte spaarlampen gaat nog in de gewone kliko. Inzamelorganisatie Wecycle probeert nu een heuse bewustwordingscampagne. Ze maant bezoekers van de Vijftigplusbeurs deze week in Utrecht om hun huis op te ruimen en de afgedankte apparaten naar de milieustraat te brengen. De oproep kan slagen: uit een andere enquête trok de organisatie de conclusie dat vijftigplussers vaker dan normaal een goed gevoel overhouden aan het inleveren van e-waste.

Batterijenjunks
Er wordt thuis nog wel meer afval opgespaard. In Nederlandse huishoudens liggen 170 miljoen afgedankte batterijen, zo heeft de Stichting Batterijen (Stibat) laten uitzoeken. Ze zitten nog in oude elektrische apparaten of liggen te lekken in een la. Gemiddeld gaat het om 23 afgeschreven batterijen per huishouden.

Dat aantal komt bovenop de batterijen die nog werken. Nederlandse huishoudens gebruiken in 2012 gemiddeld 76 batterijen per dag om alle apparaten draaiende te houden. Afstandsbedieningen, horloges, mobiele telefoons, fietslichten, digitale camera's, rookmelders. In 2009 lag het totaal nog op 65 batterijen en in 2003 op 49. Ook hier is dus sprake van een behoorlijke toename. Eigenlijk kun je het ook een verslaving noemen: huishoudens kunnen niet meer zonder.

Tussen de verschillende typen huishoudens bestaan wel grote verschillen. Hebben oudere Nederlanders meer elektrische apparaten, ze doen het qua batterijgebruik nog niet zo slecht. Gemiddeld telt een huishouden 114 batterijen (76 in gebruik, 10 in oude apparaten, 15 nieuwe en 13 lege batterijen). Alleenstaanden zitten op een gemiddelde van 53 stuks, huishoudens zonder kinderen tellen er 76. Kinderen 'vreten' de meeste batterijen met hun zaklampen, bestuurbare speelgoed, spelcomputers en mobiele telefoons (en alle afstandbedieningen die bij hun hobby's horen). Gezinnen waar het jongste kind onder de 12 jaar is, zitten op een verbruik van 105 batterijen. Is het jongste kind tussen de 13 en 17 jaar, dan komt het totaal op 112 .

De meeste mensen hebben geen idee, zo blijkt uit dit onderzoek. Voor ze de enquête invulden, schatten de deelnemers dat ze 38 batterijen in huis hadden, een factor drie kleiner dan het werkelijke aantal.

Recyclekunst
Afval hoeft niet per se naar het scheidingsdepot, zo leert het Magneet festival, een creatieve vrijplaats tussen Amsterdam-Zeeburg en IJburg waar aloude hippiewaarden gelden als liefde, delen, solidariteit, expressie en inspiratie. Komende dagen is het vierde en laatste cultuur- en muziekweekend. Veel kunst is spontaan tot stand gekomen met behulp van de bezoekers, co-creatie noemen ze dat. Maar een aantal decors komt van een eerder festival: het Solar Weekend begin augustus in Roermond (dat niets met zonne-energie te maken heeft, maar alles met techno, dubstep, hiphop, soul en pop, feesten, schilderen en bouwen).

De reuzegrote kaketoe van kunstenares Kiki Peeters kreeg bijvoorbeeld een tweede leven. Ook een interactieve draak van collectief Peloria is verhuisd. Bijkomend voordeel: de jonge talentvolle kunstenaars krijgen extra aandacht.

www.magneetfestival.nl

Slangeleer
Over tweede levens gesproken: na de tassen van fietsbanden en portemonnees van oude plastic verpakkingen, zijn er nu ook modeaccessoires gemaakt van afgeschreven brandslangen. Dankzij de originele opdrukken en gebruikssporen is geen laptoptas hetzelfde. Voordeel van het materiaal: het is waterdicht!

Volgens maker Feuerwear zijn de slangen zorgvuldig geselecteerd, gereinigd en op maat gesneden, waarna ze handmatig worden verwerkt tot tas, riem of telefoonhoesje. Oud wordt dus nieuw, dat noemen ze in de duurzame wereld 'upcycling'.

Feuerwear haalt zijn stroom trouwens ook heel groen bij Greenpeace Energy, dat ecostroom garandeert zonder tussenkomst van kolen-of kerncentrales. De spullen zijn natuurlijk wel een tikkie prijzig, tassen variëren van 129 tot 179 euro. Een telefoonhoesje kost zo'n 40 euro.

www.feuerwear.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden