groenstrook

Voedsel van dichtbij wordt steeds belangrijker. In Haarlem maken ze zelf pesto. En Den Haag heeft de eerste veggiewinkel.

Een plantenkwekerij, moestuin, bijenkast, biologische markt en een speciaal onderwijsprogramma, de Australische stadsboerderij Ceres heeft het allemaal. Dit Centre for Education & Research in Environmental Strategies, vlakbij het centrum van Melbourne, ontstond al in 1982 en trekt jaarlijks zo'n 400.000 bezoekers, waarvan 70.000 scholieren.

Stadslandbouw leeft en wordt wereldwijd steeds belangrijker. Dat is de boodschap van Francesca Miazzo en Mark Minkjan en hun boek Farming the City (trancity*valiz, euro 27,50).

Ook dichter bij huis wordt gemeenschappelijk getuinierd. In Utrecht bijvoorbeeld, waar de bewoners van verzorgingstehuis de Tolsteeg een grote tuin met 'vergeten' groenten, kruiden en bloemen onderhouden. Of in Amsterdam, waar de tiener Thijl sinds 2010 biologische etenswaren bezorgt met zijn bakfiets en daar een winstgevend bedrijfje van maakte.

Zo zijn er nog 32 voorbeelden die volgens de schrijvers demonstreren dat voedsel een positieve rol kan spelen bij de ontwikkeling van een stad. Al gaat stadslandbouw niet alleen over het verbouwen van kroppen sla, tomaten en spruitjes. Ook op sociaal en economisch vlak liggen er kansen.

Multicultureel tuinieren
Parkwijk, een multiculturele wijk in Haarlem, zou zo in Farming the City kunnen staan. Begin 2012 waren kastanjebomen, hazelaars en bramenstruiken er nog de enige groenvoorziening. Ondertussen zijn er in samenwerking met ondernemers, wijkorganisaties en corporatie Pré Wonen twee tijdelijke buurtmoestuinen en fruitgaarden onder de naam MoesMobiel. Zij brengen voedsel letterlijk dichter bij de bewoners. De tuinen moeten er ook voor zorgen dat bewoners, met hun verschillende culturele achtergrond, een band krijgen met elkaar. En dat lijkt te lukken.

Begin maart (2012) kwam er bij de bouw slechts één buurtbewoonster opdagen, bij de opening waren dit er al zeventig en ondertussen is MoesMobiel een begrip in Parkwijk en verbouwt Ahmed er zijn munt voor verse thee en Wilma rucola, basilicum en salie voor haar huisgemaakte pesto. MoesMobiel won in januari namens de provincie Noord-Holland de leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit.

Minder verspilling
Het is niet voor niets dat er zoveel aandacht is voor goed en duurzaam voedsel. Een beetje extra alertheid blijkt echt te helpen.

Dat bewijst een proef van Wageningen Universiteit. Maar liefst 62 huishoudens (150 volwassenen en 55 kinderen) hielden drie weken lang in een dagboek bij hoeveel eten ze weggooiden.

De deelnemers gaven voor de start van het onderzoek aan dat ze al bewust kopen en zuinig omgaan met voedselresten. Toch lukte het hen om de verspilling nog eens met twintig procent terug te brengen.

De zogenaamde Food Battles werden uitgevochten in Apeldoorn, Lochem, Brummen en Eerbeek.

Lokale supermarkten deden ook een duit in het zakje met concrete tips om verspilling te voorkomen.

Veggiewinkel
De eerste supermarkt met een compleet vegetarisch en veganistisch assortiment staat in Den Haag. Ze hebben milieuvriendelijke cosmetica en vegan snoep, maar ook vegetarische kabeljauw van soja en paddestoelpoeder. Ook zijn er verse maaltijden en broodjes te koop. Veggie 4 U werkt samen met een coöperatie uit het Westland, zodat ze biologische groente en fruit uit de regio kan verkopen. En die coöperatie werkt weer samen met arbeidsgehandicapten.

De winkel is te vinden aan de Weimarstraat 76, www.veggie4u.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden