groenstrook

JANNE CHAUDRON

Het is alsof de weergoden de klimaatonderhandelaars in het Zuid-Afrikaanse Durban een signaal willen afgeven. Net voordat de wereldwijde klimaatconferentie van start ging, afgelopen maandag, werd de kustplaats getroffen door een zware storm waarbij zes mensen om het leven kwamen. "Dit soort extremen is niet typisch voor Durban. Het gebeurt overal. Het heeft alles te maken met de opwarming van de aarde en daarom is het belangrijk dat we hier bijeen zijn", zei Christiana Figueres, directeur van het klimaatbureau van de VN (UNFCCC) dat de conferentie in Durban organiseert.

Warmste jaren ooit
Dat de aarde opwarmt, wordt steeds waarschijnlijker, meldde de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) deze week in haar jaarverslag over klimaattrends. De dertien warmste jaren hebben zich voorgedaan in de laatste vijftien jaar. 2011 staat op de tiende plaats van warmste jaren ooit sinds de eerste temperatuurmeting in 1850. Het klimaat werd in 2011 sterk beïnvloed door de lage zeetemperatuur in de Stille Oceaan. Dit La Niña-effect, het sterkste in zestig jaar, is een van de oorzaken voor de extreme droogte in Afrika en de overstromingen in Thailand en Australië. Dat de aarde opwarmt, is volgens het WMO ook te zien aan het verdwijnen van het ijs in de Arctische zee.

Kolencentrales
De klimaatconferenties zijn voor veel organisaties aanleiding om kritische rapporten te schrijven over bedrijven die de wereld vervuilen of over banken die dit soort vervuilende activiteiten blijven financieren. Gisteren presenteerde BankTrack een rapport over de investeringen van banken in kolencentrales en -mijnen. BankTrack is een bureau dat onderzoek doet naar geldstromen. Het wordt gesteund door kritische organisaties als Friends of the Earth. Het bureau onderzocht de investeringen van de 93 grootste banken ter wereld. Vanaf 2005 hebben zij samen 232 miljard euro gestoken in de kolenindustrie. De grootste financiers zijn de Amerikaanse zakenbank JP Morgan Chase (16,5 miljard), de Amerikaanse Citibank (13,7 miljard) en Bank of America (12,6 miljard). Verder staan er Franse, Duitse, Zwitserse, Chinese en Italiaanse banken in de top-20. De onderzoekers vinden de financiële instellingen hypocriet omdat ze zich stuk voor stuk hebben gecommitteerd aan klimaatafspraken. In de totale top-20 staan geen Nederlandse banken. ING staat wel op de twintigste plek als financier van alleen kolenmijnen.

160.000 overnachtingen
De klimaatconferentie brengt flink wat geld in het laatje voor de toeristensector. Alle hotels in Durban en omgeving zijn vol. De klimaattop overtreft in bezoekersaantallen nu al het wereldkampioenschap voetbal dat vorig jaar in Zuid-Afrika plaatsvond. Dat komt vooral doordat gasten voor het voetbal niet op één plek verbleven, maar door het land reisden tussen de verschillende speelsteden. Tijdens de klimaatconferentie blijft iedereen wel zitten in Durban. Maar de stad heeft nu slechts 1 procent van het WK-budget tot zijn beschikking. In totaal bezoeken zo'n 25.000 mensen de komende twee weken de Zuid-Afrikaanse kustplaats. Dat komt neer op 160.000 hotelovernachtingen. Er zijn speciale busdiensten in het leven geroepen die de gasten van en naar het conferentiecentrum brengen, en extra politiepersoneel moet de top in goede banen leiden. Het zal de gasten aan niets ontbreken. Ze kunnen ook mee op een bustour om te zien hoe groen Durban zelf is.

Zuma
De president van Zuid-Afrika, Jacob Zuma, arriveerde op de eerste dag van de klimaatconferentie zelf een slordige veertig minuten te laat. En dat terwijl hij de bijeenkomst officieel moest openen. Westerse onderhandelaars reageerden verbaasd. Maar de 20.000 aanwezigen hoefden zich tijdens het wachten niet te vervelen. Zulu-dansers en Afrikaanse drummers vermaakten tijdens Zuma's afwezigheid het publiek. Het is de eerste keer dat de klimaattop op het Afrikaanse continent plaatsvindt. Het rondreizende circus heeft deze week ook al gehoord waar ze over een jaar zal zitten: in Katar. Zuid-Korea, dat ook in de race was, moet het volgend jaar doen met een ministeriële bijeenkomst, voorafgaand aan de officiële top.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden