groenstrook Veel activiteiten in het jaar van de bij

Minihotels bouwen en bloemzaad zaaien: het jaar van de bij leidt tot allerlei bijvriendelijke initiatieven

Een nieuwe bloemenzee ter grote van veertig voetbalvelden. Dat is het beoogde resultaat van de campagne 'Bijen houden van biologisch' van de Bijenstichting en Bionext, een organisatie voor biologische landbouw en voeding. Om dit te bereiken delen ze 400.000 zakjes met zaadjes uit in Nederland, België, Duitsland en Zweden. De zakjes zijn te krijgen bij verschillende natuurwinkels.

Bijenpad
Het Pieperpad, een fietstocht langs aardappelbedrijven, is even omgedoopt tot het Bijenpad. Vrijwilligers kunnen een stukje fietsen, zaadjes zaaien en foto's en filmpjes opsturen naar bijenpad@natureandmore.com. De leefomstandigheden van de bij moeten zo bekend worden.

In een normale winter sterft ongeveer 10 procent. De laatste jaren is dit aantal opgelopen tot 30 procent. Er zijn meerdere oorzaken. Zo is er bijvoorbeeld de varroa-mijt die bijen verzwakt en uiteindelijk doodt. Ook is er minder gevarrieerd voedsel en lijden de diertjes onder de vele chemische stoffen die de land- en tuinbouw gebruikt.

Hotel
Om de noodlijdende wilde bijen te helpen, bouwen natuurverenigingen door het hele land hotels voor de beestjes. Bijenvolken hebben al een vast plaatsje bij imkers, dus die komen niet op de hotels af. Een wilde bij leeft alleen.

Een hotel klinkt als overbodige luxe, maar bijen kunnen nauwelijks meer een plek vinden om een nest te maken. Veel Nederlanders hebben last van een opruimdrift. Zo worden oude en rotte bomen weggehaald, terwijl het volgens boswachter Henk Steen uit Haarle juist perfecte plekken zijn om een nest

te bouwen.

Op verschillende plaatsen in het land kunnen kunnen kinderen zelf hotels bouwen. Bijvoorbeeld op de Sallandse Heuvelrug. Vanmiddag kunnen kinderen van 14.00 uur tot 16.00 uur terecht in infoschuur De Pas aan de Oude Deventerweg in Haarle. Volgende week donderdag wordt er bijvoorbeeld gebouwd in de Genneperhoeve in Eindhoven.

Telweekend
Ondanks de grote sterfte leven er in veel tuinen nog wel bijen. Jaap Molenaar van de Bijenstichting roept iederen met een tuin op om op 12 en 13 mei met een telkaart op zoek te gaan naar de bijen op zijn eigen stukje grond. Uit deze inventarisatie kan opgemaakt worden hoe het dit jaar met de wilde bij gesteld is. Op de kaart staan zestien meest voorkomende soorten. Meedoen kan via www.jaarvandebij.nl

Lichtpuntje
Er is ook goed nieuws. De zeldzame donkere wilgenzandbij breidt zijn leefgebied uit. Terwijl hij normaal alleen in Limburg en de Noord-Hollandse duinen voorkomt, is hij nu bij het Lauwersmeer gezien.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden