Groenrechts nieuwe koers VVD

Duurzaamheid, milieubewustzijn, klimaatbeleid. Het moeten de paradepaardjes van dit kabinet worden. Maar ook de VVD ziet kansen.

Ingrid Weel en redactie politiek

Het klimaatprobleem is een van de grootste zorgen van de Nederlander. In opiniepeilingen zegt 90 procent van de mensen met het milieu bezig te zijn, door onder meer afval te scheiden, de kraan niet te laten lopen tijdens het tandenpoetsen en de thermostaat een graadje lager te zetten. Verder verwachten ze vooral veel van de overheid.

En terecht, meent de VVD, want al die kleine maatregelen leiden tot niets. „Met ’consuminderen’, waar GroenLinks een groot voorstander van is, red je het milieu niet. Er moet veel groter worden gedacht”, zegt de partijwoordvoerder. VVD-leider Mark Rutte heeft zich laten inspireren door Arnold Schwarzenegger, de Amerikaanse gouverneur van Californië, en door de Britse conservatieve leider David Cameron.

Deze twee hebben milieubeleid populair gemaakt. Schwarzenegger dwingt de auto-industrie schonere auto’s te produceren. Hij pakt Amerikanen hun terreinwagen niet af, maar zorgt ervoor dat de Hummer groener wordt. Ook de VVD vindt dat de auto’s wel wat schoner kunnen.

David Cameron zoekt het wel vooral in de kleine dingen. Zo heeft hij op het dak van zijn huis een windmolen geplaatst. Hij probeert ’groen leven’ een status mee te geven, en met succes. Dat spreekt Rutte aan.

De ’grotere’ oplossingen van Cameron voor het klimaat, verdienen volgens de Nederlandse liberalen navolging. Zo heeft de Brit een denktank in het leven geroepen die van Groot-Brittannië ’een betere plaats moet maken zonder de economische groei te beperken’.

Cameron wil wettelijk verplichte reductiedoelstellingen van jaar tot jaar vastleggen. En er moet een onafhankelijk controleorgaan komen om de klimaatprestaties te controleren. De VVD zegt ook niet terug te deinzen voor harde milieueisen waaraan de industrie moet voldoen. Althans, indien noodzakelijk, met een Europese en nog liever een mondiale aanpak.

Eerst worden de pijlen gericht op een vrijwillige inzet van het bedrijfsleven. British Telecom is daar een mooi voorbeeld van, meent de VVD. Topman Verwaayen, die in 2006 meeschreef aan het VVD-verkiezingsprogram, heeft het telecommunicatiebedrijf veel energie bespaard en dat maakt nu bijna geheel gebruik van duurzame energie. Niet uit liefdadigheid, maar omdat groene stroom commercieel interessant is.

Door subsidiegeld te steken in innovatieve industrie verwacht de partij een succesvolle tegenhanger te worden van de partijen ter linkerzijde die volgens de VVD ’het klimaatprobleem claimen’. In het najaar komt partijleider Mark Rutte met een uitgewerkt milieuplan, een groenrechtse agenda.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden