GroenLinksers verdeeld over verwijderen ’links’ uit naam

(Trouw) Beeld Joel van Houdt
(Trouw)Beeld Joel van Houdt

GroenLinkser reageren verdeeld op de oproep van Kamerlid Dibi om het linkse deel uit de naam van hun partij te elimineren.

Cyntha van Gorp

„GroenLinks een andere naam? Waarom?”, klinkt het zaterdag op het partijcongres in Hilversum. Sommige leden hadden het voorstel van Tweede Kamerlid Tofik Dibi ’s ochtends al in Trouw gelezen, en hadden hun woordje klaar. „Halsema heeft al lang duidelijk gemaakt dat wij niet meer oud-links zijn”, reageert een partijlid uit Almelo.

Volgens Dibi heeft het gros van de kiezers een verkeerd beeld van GroenLinks, waardoor zijn partij veel stemmen misloopt. Hij stelt voor om zijn partij te dopen tot bijvoorbeeld ’De Groenen’ omdat de term ’links’ te veel doet denken aan „een donkergroene, zure, socialistische groep mensen die denkt dat ze de wereld kan verbeteren door de aanleg van een moestuintje”.

„Ik zie dat niet zo”, reageert voormalig Kamerlid Wijnand Duyvendak. „Nu, met de klimaattop, gaat het juist over links en rechts en over het verdelingsvraagstuk, de arme landen versus de rijke.”

Het kersverse partijbestuurslid Arno Bonte vindt een naamsverandering evenmin nodig. „Groen drukt uit dat we op een verantwoorde manier met onze leefomgeving omgaan en dat we die voor toekomstige generaties willen behouden. Links betekent eerlijk delen, de essentie van onze idealen.”

Diederik ten Cate, voorzitter van jongerenafdeling Dwars, sluit zich daarbij aan. „We hebben een nieuwe betekenis gegeven aan het begrip links, namelijk: knokken waarvoor je staat.” Dat de naam kiezers zou verwarren, herkent hij niet. „Wij zijn van het vrijzinnige, zelfontplooiing. Dat is iets anders dan mensen beschermen en vertroetelen.”

Niet iedereen reageert zo afwijzend. Hier en daar wordt zelfs instemmend geknikt. Dat linkse heeft iets oubolligs, klinkt het. Maar het is ook moeilijk om al je beginselen in één naam te vatten, vindt Marco de Goede, raadslid in Amsterdam. „We zijn voor verruiming van de openingstijden in de horeca. Is dat groen of rood?”

Over één ding bleken veel leden het wel eens: Femke Halsema moet ook bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2011 de kar trekken. Tofik Dibi, oud-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg en Eerste Kamer-fractievoorzitter Tof Thissen worden ook genoemd, maar Halsema ’ligt nu eenmaal het meest voor de hand’”, zegt Duyvendak.

Zelf lijkt zij daar ook wel oren naar te hebben. In haar congrestoespraak zei ze te overwegen zich nog eens verkiesbaar te stellen; na de gemeenteraadsverkiezingen in maart neemt ze een definitief besluit. Ook is GroenLinks klaar voor regeringsdeelname, stelde Halsema, al neemt zij geen genoegen met de ’stippen aan de horizon’, waarover D66-leider Pechtold het onlangs had.

Tweede Kamerlid Tofik Dibi (links) praat met partijleden tijdens het congres in Hilversum. (FOTO JOÿL VAN HOUDT ) Beeld Joel van Houdt
Tweede Kamerlid Tofik Dibi (links) praat met partijleden tijdens het congres in Hilversum. (FOTO JOÿL VAN HOUDT )Beeld Joel van Houdt
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden