GroenLinks zoekt opening Posters met moslimhomo's voor in de moskee

AMSTERDAM - Voor de posters van GroenLinks tegen discriminatie van, maar ook dóór allochtonen loopt het nog niet echt storm. Partijleden proberen nu zelf met de posters door te dringen bij moslims, zoals in de als radicaal bekendstaande El Tawheed moskee in Amsterdam.

,,Binnen de moskee is het verboden om foto's op te hangen en ik denk dat we hiermee ouderen wegjagen. Maar het is zeker iets om aan te kaarten bij het bestuur'', reageert Abdelkarim at-Tetouani wanneer GroenLinks-kamerlid Naima Azough hem plakkaten overhandigt. Daarop staat onder anderen een moslimhomo die zijn Nederlandse vriend omhelst met de tekst 'Mohammed houdt van Jan'.

Abdelkarim is lid van de jongerencommissie van El Tawheed, de moskee die al meermalen in opspraak raakte, onder andere vanwege de verkoop van een anti-homo boek.

Azough is het eerste kamerlid dat op uitnodiging van El Tawheed zelf eens komt kijken in hoeverre de moskee er fundamentalistische ideeën op na houdt.

Om de discussie aan te gaan heeft ze bewust de posters meegenomen, maar het aanbieden van de plakkaten is niet haar hoofddoel. ,,Ze staan open voor een confronterend gesprek heb ik gemerkt. En dat is geen schijn.'' Toch vindt ze het vreemd dat de website van de moskee heel fundamentalistisch overkomt, terwijl de jongeren pretenderen geen haat te verkondigen.

Waarom wel anti-homoteksten in de moskee, maar geen folders met een pleidooi voor tolerantie? Abdelkarim erkent dat er moskeegangers zijn die de islam als excuus gebruiken voor intolerant gedrag. ,,Maar wij roepen ook de jongeren juist tot rust op en leggen uit hoe je de Koran moet lezen.''

Over de twee posters die gaan over discriminatie van allochtonen en vrouwen met hoofddoeken is de El Tawheed-jongere enthousiast.

Maar op de afbeelding van de homo's of die van de moslima die een jood omhelst, reageert hij ongemakkelijk. ,,Het is niet zo dat we hier preken om vrouwen buiten te sluiten of homo's in elkaar te slaan'', zegt hij. ,,Maar die posters gaan ons te ver. Ik denk dat ze bij een kerk ook niet worden opgehangen.''

Eerder maakte het homojongerenblad Expreszo posters met daarop zoenende moslimhomo's. Ook Agalev -de Belgische evenknie van GroenLinks- kwam met dat soort afbeeldingen op de proppen.

Beide durfden de plakkaten uiteindelijk niet op grote schaal te verspreiden.

Op internet circuleren volgens GroenLinks-medewerker Jan van der Meer ook fotobewerkingen van hun eigen posters, waarop homoseksuelen juist van een dak worden gegooid.

,,Walgelijk, maar het betekent wel dat onze posters prikkelen. Zolang we discussie uitlokken is het alleen maar goed'', zegt Van der Meer.

Volgens hem verloopt de verspreiding van de posters tot nu toe slap, omdat de campagne nog niet op volle toeren draait.

GroenLinks vindt een simpele poster een goed middel om discussie aan te zwengelen, ook met radicalere moslims, zegt ook campagnevoerder Alex Kaat. ,,De posters die we bij El Tawheed hebben achtergelaten zullen daar niet lang blijven liggen, maar het eerste contact is hierdoor wel gelegd.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden