GroenLinks zoekt hoopvol naar de weg omhoog

Partij in problemen blijft optimistisch 'We zijn te stil'

KAREN ZANDBERGEN

GroenLinks-leden kunnen binnenkort een brief in de bus verwachten. Eentje waarin Bram van Ojik, het Kamerlid dat vorige maand Jolande Sap opvolgde als fractievoorzitter, vooruitblikt. En waarin de leden als het goed is kunnen teruglezen hoe ze zelf tegen de partij aankijken.

Eén conclusie maakte Van Ojik zaterdag op een ledendag van GroenLinks alvast bekend. Uit alle gesprekken die hij de laatste vier weken voerde met leden die zich ernstige zorgen maken over de gang van zaken in de partij, blijkt dat ze overtuigd blijven van het belang van GroenLinks. "Eigenlijk is er niemand die zegt: GroenLinks heeft zijn langste tijd gehad."

Op 3 maart kunnen de leden een nieuw partijbestuur kiezen en dan is het alleen nog maar vooruit kijken, gemeenteraadsverkiezingen van 2014 voorbereiden en trots zijn op GroenLinks, zo hoopt de fractievoorzitter. En zo hopen de kleine tweehonderd leden die zaterdag naar de Tweede Kamer kwamen. Ze mochten in de blauwe Kamerbankjes zitten, kregen workshops over debatteren, Europa of de jongerenorganisatie. En ze konden in gesprek met de Kamerleden en de interim-voorzitter.

Natuurlijk klonken er zorgen onder de leden die in september zagen dat hun partij meer dan halveerde in zetels. Het bestuur en de fractie zouden weinig doen met ideeën die leden aandragen, de structuur van de partij is onduidelijk - waardoor bijvoorbeeld een partijtop een fractievoorzitter aan de dijk kan zetten - en GroenLinks is onzichtbaar als oppositiepartij. Op het partijbureau hangen nog steeds posters met Halsema erop, zo werd tijdens de pauze geklaagd. Hoe kon Sap, die nog gezag moest opbouwen, dan zoiets moeilijks als een missie in Kunduz verkopen?

En dan staat de partij ook nog voor stevige bezuinigingen door de lagere inkomsten omdat er minder zetels zijn en doordat ruim tweeduizend leden hebben opgezegd en er slechts de helft aan nieuwe leden bijkwam.

Maar het was zaterdag vooral een optimistische bijeenkomst. Met veel leden die zich de afgelopen twee jaar aansloten. Sommigen zelfs nog na de verkiezingen. "Om het verlies te beperken", "Om Jolande Sap een hart onder de riem te steken" of "Omdat de partij belangrijk is."

Waar het verlies, naast het persoonlijke gerommel in de partij, nog meer aan lag? Volgens de vijftien leden die aan het begin van de middag met Van Ojik in gesprek zijn, is 'groen' onderbelicht gebleven. Het grote unieke thema van GroenLinks, betoogt de Haagse Dirk Jan Sloot. Hij krijgt veel bijval. Als GroenLinks het groene zo laat vallen 'kun je net zo goed SP of PvdA stemmen'.

En het is te stil, vinden de leden. "We moeten weer in beeld komen", meent Raoel Kleijwegt uit Bergschenhoek. "Anders bestaan we zo niet meer voor de kiezer." Daar zijn de leden het wel over eens - al is de stilte na alle slechte publiciteit van de laatste tijd ook aanleiding voor een grap waar smakelijk om wordt gelachen. "Die rust moeten we koesteren."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden