GroenLinks wordt geen volkspartij

Aarnoud van der Deijl

Jesse Klaver wil van GroenLinks een brede, linkse volkspartij maken. Een sympathiek streven, maar dat gaat niet lukken, voorspel ik. GroenLinks lijkt steeds meer op D66. Drie voorbeelden.

De partij stemde in met het leenstelsel voor studenten en maakte het daarmee jongeren uit minder welgestelde gezinnen moeilijker om te studeren.

Ook werd ingestemd met het D66-speeltje van het referendum. De partij steunde eveneens een motie van D66 die kerken het werk lastiger maakt door ze te verbieden nog adreswijzigingen uit de Gemeentelijke basisadministratie te krijgen. De kerken worden door het kabinet en de constructieve oppositie als partners gezien in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bij het bestrijden van eenzaamheid en armoede, maar het noodzakelijke instrumentarium daartoe ontneemt GroenLinks hun, omdat men de privacy belangrijker vindt dan het werk van de kerken.

Voeg er aan toe dat GroenLinks geen Mohammed Rabbae of Tofik Dibi meer in de Kamer heeft. De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat de GroenLinks-top bezig is de onderkant van de samenleving, de kerkelijke achterban en allochtonen van zich te vervreemden.

Oude idealen heeft men ingeruild voor het neoliberale idee van zelfredzaamheid. Daarmee spreekt men hooguit het blanke, hoogopgeleide, geseculariseerde deel van de Nederlandse bevolking aan. Dat is nu net de vijver waarin ook D66 en PvdA vissen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden