GroenLinks wil verbod op winning schaliegas met twee jaar verlengen

Een demonstratie in Londen tegen 'fracking', de methode om schaliegas te winnen. Internationaal bestaat veel weerstand tegen deze manier van gaswinning. Beeld AFP

Ondanks druk van bedrijven als Shell, AkzoNobel en DSM die haast willen maken met de winning van schaliegas, wil GroenLinks het moratorium op boren naar het 'onconventionele' gas met twee jaar verlengen. Het huidige onderzoek naar schaliegas gaat onvoldoende in op de vraag wat de winning voor Nederland oplevert, stelt GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Zij wil snel een Kamerdebat met minister van Economische Zaken Henk Kamp.

Het moratorium op schaliegas loopt later dit jaar af als de studie naar de risico's van winning klaar is. Afgelopen week uitten lokale en provinciale overheden al hun ongenoegen over het 'onacceptabele' onderzoek. "Het gaat alleen om een literatuuronderzoek waarin naar Amerika en Engeland wordt gekeken", zegt Van Tongeren. "Maar wat zegt dat over de situatie hier? Wat is bijvoorbeeld het risico op aardbevingen in Noord-Brabant?"

In theorie veilig
De studie moet aantonen of het mogelijk is schaliegas veilig te winnen. "Het antwoord daarop is ongetwijfeld 'ja', als je er maar genoeg geld aan uitgeeft. De vraag is of winning van het gas wel winstgevend is als al die kosten gemaakt moeten worden."

Van Tongeren vraagt zich af hoe noodzakelijk het schaliegas voor Nederland is. Zij wijst er op dat Nederland meer gas heeft dan voor binnenlands gebruik nodig is. "Nog altijd exporteren we gas. Je vraagt dus van omwonenden de risico's te aanvaarden, alleen voor de export en omwille van de begroting. Dat is zelden een doorslaggevend argument."

Groningen
De discussie over gaswinning in Nederland ligt onder een vergrootglas nu de provincie Groningen de afgelopen maand is geconfronteerd met de keerzijde van gasboringen. Door de winning zijn ondergronds spanningsverschillen ontstaan waardoor Groningen deze maand al vijf keer is getroffen door een aardbeving. Ook bij schaliegaswinning is er kans op bodemdaling en aardschokken.

Een tweede bezwaar van de winning is de boormethode, fracking genoemd. Bij fracking wordt het gesteente waarin het gas is opgeslagen gekraakt door grote hoeveelheden water en chemicaliën in de grond te spuiten. Die chemische stoffen kunnen het grond- en drinkwater vervuilen. Ook kunnen de schadelijke stoffen aan de oppervlakte komen, wat risico's kan opleveren voor de gezondheid van omwonenden.

Toch wil GroenLinks niet uitsluiten dat Nederland ooit een beroep doet op schaliegas. "Maar niet nu en ook niet in de komende tien jaar. Stel dat we het bijna voor elkaar hebben om over te gaan op duurzame energie, maar net een aantal jaar tekort komen, dan kun je met draagvlak van omwonenden dat gas winnen. Maar om dat gas nu net als het Groningse gas snel op te stoken, nee."

De alarmbel van het bedrijfsleven
Afgelopen vrijdag waarschuwde de top van Shell, Akzo Nobel en DSM in de Telegraaf voor de uitblijvende investeringen in schaliegas. Akzo-topman Ton Büchner sloot niet uit productiecentra te verplaatsen als de energie in de VS veel goedkoper wordt dan in Europa.

"Daar heb je ze weer", dacht Van Tongeren toen ze het bericht las. Volgens haar stellen de topmensen de situatie in de VS te rooskleurig voor. De Amerikaanse energieprijzen zijn vergeleken met 2008 inderdaad fors gedaald. Maar 2008 was een recordjaar. De prijs voor industrieel gas ligt nu weer op het niveau van de eerste helft van het vorige decennium. Daarnaast gaat er veel mis bij de winning van het gas. "Op veel plaatsen gebeurt het niet veilig. Dat kunnen wij beter, zeggen we dan in Nederland, maar kijk eens naar Groningen."

Ook blijft de hoeveelheid energie die uit schaliegas wordt gewonnen achter bij de verwachtingen. "Als schaliegas zo'n geniale bron zou zijn voor 250 jaar gas, zou je een stijgende lijn in de gasproductie moeten zien. Maar vanaf 2011 is de lijn vlak, ondanks de vele nieuwe putten waar wordt geboord. Het is hardlopen om op zelfde plek te blijven."

Goed voor de werkgelegenheid? Ook dat valt tegen. Van Tongeren verwijst naar cijfers van het Amerikaanse bureau voor de statistiek die in de mijnbouwsector een banengroei van 0,005 procent laten zien.

Naïviteit
Telkens als er een nieuwe energiebron wordt ontdekt, valt de discussie over energie ten prooi aan een 'soort naïviteit', stelt Van Tongeren. "Dat zag je eerder bij kernenergie. Alle problemen zouden worden opgelost. Kernfusie, hetzelfde verhaal. We hoefden alleen te wachten tot die knappe jongens het voor elkaar hadden. Nu zie je het bij schaliegas. Weer worden we gered door mannen in witte jassen en hoeven we niets te veranderen aan onze huizen en auto's. Nederland omarmt het met naïef optimisme. Energiebesparing en snel overschakelen op duurzame energie is de enige oplossing"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden