Update

GroenLinks wil spoeddebat over actief opsporen illegalen

Minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten. ©ANP Beeld
Minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten. ©ANP

GroenLinks Rotterdam heeft een spoeddebat aangevraagd over het voornemen van minister Ivo Opstelten (Jusitie) om Rotterdam aan te wijzen als proeftuin voor het actief opsporen van vreemdelingen op straat.

ANP/Redactie

Fractievoorzitter Arno Bonte laat vandaag weten dat ook burgemeester Ahmed Aboutaleb zich wat hem betreft 'vierkant tegen deze heksenjacht moet verzetten'.

Als het aan Opstelten ligt, worden Rotterdamse agenten uitgerust met Blackberry's en speciale apparatuur om op straat vingerafdrukken te scannen. Daarmee wil de minister snel kunnen controleren of een persoon illegaal in Nederland is.

Bonte vreest dat de uitvoering van het plan op gespannen voet staat met het gelijkheidsbeginsel. 'Met welke opdracht worden de Rotterdamse agenten straks op pad gestuurd?', vraagt hij zich af. 'Loopt straks iedereen op straat die niet lijkt op Henk en Ingrid de kans te worden onderworpen aan een politiecontrole?' De GroenLinkser vindt bovendien dat de Rotterdamse politie wel belangrijkere zaken aan zijn hoofd heeft.

Eerder plaatste ook de Kamerfractie van D66 kritische kanttekeningen bij de proef van Opstelten. D66 vroeg zich af op grond van welke wet het mogelijk is van mensen op straat de vingerafdruk te vragen. Volgens de partij zou de controle mogelijk in strijd zijn met de privacywetgeving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden