GroenLinks wil ook in Rotterdam de grootste worden

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen sprak GroenLinks-voorman Jesse Klaver op een partijcongres in Rotterdam. Beeld ANP
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen sprak GroenLinks-voorman Jesse Klaver op een partijcongres in Rotterdam.Beeld ANP

GroenLinks heeft zijn pijlen gericht op Rotterdam. Partijleider Jesse Klaver sprak zondag op een verkiezingscongres in de havenstad de hoop uit dat zijn partij er de grootste wordt. “We worden in elk geval tweede, en als jullie heel hard werken, misschien wel meer. Dan heb jij de sleutel van het gemeentehuis in handen”, zei hij tegen lijsttrekker Judith Bokhove.

Marten van de Wier

“De sleutel naar een coalitie die verbindt. Een coalitie zonder de alliantie van Leefbaar Rotterdam en Forum voor Democratie.” Of dat zal lukken is zeer de vraag: Leefbaar, dat bij deze verkiezingen door de partij van Thierry Baudet wordt gesteund, is al jaren oppermachtig in Rotterdam.

Nu meeregeren landelijk niet gelukt is, wil Klaver zijn populariteit lokaal verzilveren. “We gaan in de vier grote steden besturen, we gaan in honderd gemeenten besturen”, zo hield hij zijn partijgenoten de ambities voor die hij zaterdag al uitsprak in Trouw. “We gaan Nederland veranderen, dorp voor dorp, stad voor stad.”

Stille motor

Rotterdam, meer een arbeidersstad dan typische GroenLinks-steden als Amsterdam, Utrecht en Nijmegen, past goed bij Klavers recente streven om middelbaar en lager opgeleiden te bereiken. Hij zocht deze groep, volgens hem de ‘stille motor’ van Nederland, de afgelopen tijd op tijdens een kantinetour. Zondag kondigde hij de afsluiting van die tour aan, in september in AFAS Live in Amsterdam.

Klaver keert daarmee terug in de muziekhal waar hij tijdens de campagne van vorig jaar zijn succes met vooral jonge en hoger opgeleide aanhangers vierde tijdens ‘meet-ups’. Maar dit ‘kantinefeest’ moet volgens GroenLinks ‘de buschauffeur samenbrengen met de klimaatactivist, de wijkagent met de student’. Klaver hoopt op ‘een demonstratie van vergeten Nederlanders, een rally voor rechtvaardigheid’.

De GroenLinksleider reflecteerde ook op de mislukte formatie. “We zeiden niet ‘nee’ tegen regeren, maar ‘nee’, vóór een beter Nederland”, stelt hij. “Wat me het meest gestoord heeft aan de onderhandelingstafel, is de opmerking: ‘Nu moet je de bestuurlijke werkelijkheid accepteren’. Alsof politiek niet over keuzes gaat.”

Lees ook: GroenLinks wil landelijk succes evenaren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden