GroenLinks wil fossiele subsidies direct stopzetten

null Beeld
ANP

Met een wetsaanpassing wil oppositiepartij GroenLinks ervoor zorgen dat 400 miljoen euro aan subsidies direct wordt stopgezet. Het gaat vooral om belastingvoordelen en -vrijstellingen voor de zogeheten fossiele industrie. Die gebuikt onder meer aardolie en aardgas waardoor er CO2 vrijkomt. GroenLinks wil de wet aanpassen dat vijf van deze regelingen worden geschrapt.

Dat er jaarlijks direct en indirect miljarden naar de fossiele industrie gaan, “is pertinent verkeerd en ondermijnt al het klimaatbeleid”, aldus partijleider Jesse Klaver. Het geld kan beter naar het verduurzamen van huizen, vindt zijn partij.

Als het aan GroenLinks ligt, komt er een einde aan de vrijstelling voor processen waar veel energie voor nodig is en vrijstellingen voor kolen. Ook het verlaagde tarief voor de glastuinbouw moet geschrapt. Dat voorstel kan mogelijk op kritiek rekenen uit rechtse hoek: de glastuinbouw kende wegens de hoge gasprijzen een financieel zwaar jaar.

Bij de aanpassing van de klimaatwet die volgende week wordt besproken, zal de partij het voorstel indienen. Het kabinet is al van plan om fossiele subsidies af te bouwen, maar er zijn volgens GroenLinks "weinig concrete stappen" gezet. De partij wijst op een aangenomen motie uit 2018 die het kabinet oproept om "fiscale prikkels die Nederlandse klimaatdoelen tegenwerken" af te bouwen.

Lees ook:

De circulaire economie is ver uit zicht, dwingender beleid is nodig

Meer afval, een toename van plastic verpakkingen en meubels worden eerder afgedankt. Het lukt Nederland nog niet om minder grondstoffen te gebruiken. Dwingender beleid is nodig, zegt het PBL.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden