GroenLinks wil bankiersbonussen aanpakken met 'spoedwet', maar waarschijnlijk tevergeefs

ING-topman Ralph Hamers ligt onder vuur sinds bekend werd dat zijn salaris met vijftig procent verhoogd gaat worden tot drie miljoen euro. Beeld ANP

GroenLinks kondigt zondag een ‘spoedwet’ aan om de regels voor bankiers-salarissen strenger te maken. Maar ondanks brede onvrede in de Kamer over de loonsverhoging voor de top van ING, ligt een nieuwe wetswijziging niet voor de hand. Kort geleden, tijdens de formatie, overwogen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nog versoepeling van de bonusregels.

GroenLinks-leider Jesse Klaver hoopt een meerderheid te krijgen voor strengere wetgeving voor beloning van de banken. Bijna de hele Kamer sprak zich donderdag namelijk uit tegen de salarisverhoging van 50 procent die ING wil geven aan bestuursvoorzitter Ralph Hamers. Alleen Forum voor Democratie mengde zich niet in het koor van verontwaardiging.

Maar het voorstel van de PvdA om de wet aan te passen kreeg vorige week geen meerderheid. Alleen de linkse fracties en de PVV steunden dat idee. CDA-minister Wopke Hoekstra van financiën wil ‘niet alles juridisch regelen’. De VVD denkt ook dat regels niet nodig zouden moeten zijn en dat ING zelf moet begrijpen ‘dat dit niet kan’.

Klaver vindt woorden onvoldoende: “Je ziet wat de gevolgen zijn. De banken kunnen die verantwoordelijkheid niet dragen.” Ingrijpen door de overheid is in zijn ogen gerechtvaardigd omdat het vertrouwen in banken een onmisbaar onderdeel vormt van de economie. Als Nederlandse ‘systeembanken’, zoals onder meer ING, in financiële problemen komen moet de overheid ze overeind houden om zekerheid in de economie waarborgen.

Wispelturig

De politieke houding over beloning bij banken is wispelturig. Terwijl er afgelopen week breed ongenoegen was over ING stonden tijdens de formatie de geldende bonusregels ter discussie. D66-minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken klaagde vorig jaar, toen nog als wethouder van Amsterdam. Zij probeerde banken die vanwege de Brexit Groot-Brittannië willen verlaten naar de hoofdstad te halen, maar die zouden de Nederlandse bonusregels te streng vinden. De bonus mag niet hoger zijn dan 20 procent van het vaste salaris.

In de formatie voelde de VVD wel voor versoepeling van de wet die een paar jaar geleden met de PvdA werd ingevoerd. Het kwam er niet van door aarzeling bij CDA en D66. De ChristenUnie was fel tegen afzwakking van de regels.

Lees ook: ING-topman Hamers was het lulletje rozewater onder zijn collega's

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden