GroenLinks verkiest symboolpolitiek boven bezuiniging

Uit protest tegen grote decentralisaties is fractie tegen begroting Gemeentefonds

De fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer zal vandaag tegen de begroting van het Gemeentefonds voor volgend jaar stemmen. De partij is tegen de bezuinigingen die gepaard gaan met de overheveling van taken van Rijk en provincies naar de gemeenten.

Corinne Ellemeet, tijdelijk vervangster van Linda Voortman, die met zwangerschapsverlof is, noemt deze bezuinigingen onverantwoord. "Niet eerder hebben gemeenten in zo'n korte tijd zulke grote extra verantwoordelijkheden erbij gekregen. Inhoudelijk zijn we het helemaal met de regering eens, ook wij vinden het belangrijk om zorg en begeleiding dichtbij de mensen te brengen. Toch hebben we tegen de hervormingswetten gestemd, omdat we het niet eens zijn met de bezuinigingen. Het zou inconsistent zijn om dan nu wel voor de begroting van het Gemeentefonds te stemmen. De bezuinigingen treffen heel kwetsbare mensen die geen financiële buffers of groot sociaal vangnet hebben."

In het Gemeentefonds zit volgend jaar ruim 27 miljard euro. Het geld wordt via een verdeelsleutel aan de gemeenten toebedeeld. Het fonds groeit ruim tien miljard euro ten opzichte van dit jaar door de overheveling van 3,9 miljard voor de jeugdzorg, 3,5 miljard voor de WMO (onder meer begeleiding van thuiswonende ouderen en gehandicapten) en 2,9 miljard voor participatie (aan het werk helpen van mensen met een beperking). Bij deze bedragen is al rekening gehouden met de bezuinigingen op de jeugdzorg (120 miljoen), WMO (700 miljoen) en participatie (110 miljoen).

Ellemeet weet dat de tegenstem van haar fractie symboolpolitiek is. De overgrote meerderheid van de Kamer, inclusief oppositiepartijen als CDA en SP die haar bezwaren tegen de bezuinigingen delen, zullen voor stemmen. Zo zegt Renske Leijten van de SP: "Wij hebben geen symboolpolitiek nodig om ons punt te maken." En Mona Keijzer (CDA): "In onze tegenbegroting hebben we nog 300 miljoen bijgeplust voor de WMO. Dat is niet overgenomen door de meerderheid. Jammer, maar geen reden om nu de hele begroting van het Gemeentefonds te verwerpen."

Wanneer een Kamermeerderheid een begroting verwerpt, worden de bestaande uitgaven voorlopig verlengd totdat de Kamer een gewijzigde begroting heeft goedgekeurd. Het komt zelden voor dat een fractie een complete begroting verwerpt, omdat daarin ook dingen staan waar ze het helemaal mee eens is. GroenLinks verwerpt nu voor het eerst de begroting van het Gemeentefonds. De SP deed dat een paar keer in de jaren negentig. De PvdA verwierp als oppositiepartij in 2012 de begroting van VWS.

Ellemeet werkte op het ministerie van VWS, toen de huidige staatssecretaris Martin van Rijn daar als topambtenaar het nieuwe zorgstelsel mede uitdacht en invoerde. Ellemeet: "Van Rijn is een systeemdenker. Hij heeft een mooie blauwdruk gemaakt. Maar de praktijk is weerbarstig. Juist in de eerste fase van zo'n grote hervorming moet er geld bij."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden