GroenLinks twijfelt niet aan integriteit raadslid in opspraak

Fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks in de Rotterdamse gemeenteraad neemt het op voor het in opspraak geraakte raadslid Judith Bokhove. Het Financieele Dagblad schrijft vrijdag dat zij verzuimd heeft melding te maken van haar functie als algemeen directeur bij energiebedrijf Greenchoice dat in een conflict is verwikkeld met Eneco. Dat is het energiebedrijf waarvan de gemeente Rotterdam grootaandeelhouder is.

Redactie

'Ik twijfel niet aan de integriteit van Judith Bokhove,' zegt de fractievoorzitter van GroenLinks. Het raadslid heeft haar bestuursfunctie wel gemeld, zegt hij, maar 'later dan chique was geweest'. Ook zou de griffie na haar melding lang hebben gewacht met het doorvoeren ervan. Op rotterdam.nl worden van Bokhove vier 'overige maatschappelijke functies' vermeld, maar niet haar directeurschap bij Greenchoice.

Judith Bokhove volgde als bestuurder van Greenchoice haar partner Michiel Rexwinkel op. Hij moest opstappen nadat de Nederlandse Mededingingsautoriteit het bedrijf had beboet vanwege stelselmatige malversaties.

Het conflict tussen Eneco en Greenchoice gaat onder meer over de vraag of de partner van het raadslid persoonlijk moet opdraaien voor de miljoenenboetes.

Arno Bonte beklemtoont dat Judith Bokhove als raadslid van GroenLinks geen woordvoerder is over energiebeleid. Ook is afgesproken dat zij zich onthoudt van stemming als het in de raad daarover of specifieker over Eneco gaat. Mocht de raad vertrouwelijke informatie krijgen over Eneco, dan neemt Bokhove daar geen kennis van, verzekert haar fractievoorzitter: 'Er is dus geen sprake van belangenverstrengeling.' Dat zegt ook Judith Bokhove zelf in het FD: 'Want ik, GroenLinks, de gemeente Rotterdam, Eneco en Greenchoice hebben allemaal dezelfde groene agenda.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden