GroenLinks tegen concert in Aboe Dabi

ROTTERDAM (ANP) - De fractie van GroenLinks in Rotterdam heeft zich bij het college van B en W beklaagd over een concert dat het Rotterdams Philharmonisch Orkest op 1 december in Aboe Dabi in de Verenigde Arabische Emiraten zal geven.

Het gaat om een optreden ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Verenigde Arabische Emiraten, op uitnodiging van de Nederlandse ambassade. Het Nederlandse bedrijfsleven en het ministerie van economische zaken financieren het RPhO-concert.

Het Rotterdamse GroenLinks-raadslid C. van der Born wijst het Rotterdamse college er op dat de Verenigde Arabische Emiraten geen democratisch gekozen regering hebben en dat politieke partijen er de machthebbers niet controleren.

Algemeen directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, P. Zeegers, zegt zich te kunnen voorstellen dat sommige mensen moeite hebben met het optreden. “Maar Nederland erkent de Verenigde Arabische Emiraten als staat waarmee betrekkingen kunnen worden onderhouden. Veel Nederlandse bedrijven hebben er vestigingen en op cultureel gebied bestaat er geen boycot. Ook binnen ons orkest is er discussie geweest of we de uitnodiging moesten aanvaarden. Na rijp beraad hebben we besloten dat te doen. Op zich vind ik het echter een gezonde zaak dat over dit onderwerp discussie plaatsvindt”, aldus Zeegers.

Van der Born houdt het Rotterdamse college onder meer voor dat de Verenigde Arabische Emiraten geen vrijheid van meningsuiting kennen, geen vrije pers hebben en dat er evenmin vrijheid van vereniging of vergadering bestaat. Bovendien zijn de rechten van de werkende bevolking er volgens GroenLinks sterk beperkt. In de Verenigde Arabische Emiraten kan de overheid de kinderen van ongehuwde moeders afnemen en worden seksuele contacten buiten het huwelijk en homoseksualiteit vervolgd, aldus raadslid Van der Born.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden