GroenLinks: stop wapentransport naar Egypte

GroenLinks Tweede Kamerlid Arjan El Fassed. Beeld ANP
GroenLinks Tweede Kamerlid Arjan El Fassed.Beeld ANP

GroenLinks maakt zich zorgen over berichten dat een onder Nederlandse vlag varend schip met een lading explosieven vanuit de Verenigde Staten op weg is naar Egypte.

Tweede Kamerlid Arjan El Fassed van deze partij heeft minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken) vandaag schriftelijk opheldering gevraagd over het wapentransport.

'Nederlandse bedrijven dragen door dit transport mogelijk te maken bij aan serieuze schendingen van mensenrechten', stelde El Fassed.

Ook Amnesty International heeft over het transport aan de bel getrokken. Volgens de mensenrechtenorganisatie mag het schip geen toestemming krijgen om de munitie in Egypte af te leveren, omdat het 'zeer waarschijnlijk is dat deze door de Egyptische veiligheidsdiensten worden gebruikt om ernstige mensenrechtenschendingen te plegen'.

De kwestie laat volgens GroenLinks en Amnesty zien dat het belangrijk is een internationaal wapenhandelsverdrag af te spreken. Daarover wordt in juli in New York onderhandeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden