GroenLinks stapt uit onderhandeling Amsterdam

D66-lijsttrekker Jan Paternotte legt zijn eed af tijdens de installatie van nieuwe leden van de Amsterdamse gemeenteraad in maart. Beeld anp
D66-lijsttrekker Jan Paternotte legt zijn eed af tijdens de installatie van nieuwe leden van de Amsterdamse gemeenteraad in maart.Beeld anp

De onderhandelingen voor een nieuw stadsbestuur in Amsterdam zijn voorlopig mislukt. GroenLinks is uit de onderhandelingen gestapt, zo lieten Rutger Groot Wassink van GroenLinks en Jan Paternotte van D66 vanavond weten.

Morgen worden er verkennende gesprekken gevoerd met SP en PvdA, om te zien of D66 en VVD daarmee een coalitie zouden kunnen vormen. Oud-minister Thom de Graaf (D66) leidt die gesprekken. De rol van GroenLinks bij die onderhandelingen is voorlopig uitgespeeld.

'Ik ben heel benieuwd of ze er uitkomen', aldus Groot Wassink. De voorzitter van de GroenLinks-fractie betreurde het mislukken van de onderhandelingen, maar was ook reëel. 'De combinatie van VVD, D66 en GroenLinks gaat op deze manier niet werken. Je moet wel bij je principes blijven. Als de plannen daar te ver vanaf liggen, dan moet je accepteren dat je niet verder kan.'

'Trots op deelakkoord'
D66, GroenLinks een VVD onderhandelden met elkaar om tot een akkoord te komen. 'We waren trots op het deelakkoord dat we eerder al met GroenLinks hadden opgesteld. De VVD wilde dit akkoord op belangrijke punten onderschrijven, maar voor GroenLinks was dat niet voldoende', zegt Paternotte tegen Het Parool.

Groot Wassink onderschreef dat vermoeden van Paternotte. 'Wij konden niet verder onderhandelen door de eisen van de VVD en hoe D66 zich daar tegenover opstelt.' Met D66 zou GroenLinks nog wel eens willen praten voor een nieuw akkoord. Dan moet de partij van Paternotte daar wel het initiatief voor nemen, vindt Groot Wassink.

D66 en GroenLinks trokken jarenlang samen op in verschillende Amsterdamse stadsdelen en hadden samen een hervormingsagenda opgesteld. De PvdA zou voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog niet in het Amsterdamse college komen, als de onderhandelingen waren geslaagd.

PvdA wil liever met D66 en GL
Als het aan de PvdA in Amsterdam ligt, moet er een coalitie onderzocht worden met D66 en GroenLinks. 'Die optie is nog helemaal niet onderzocht', zei een woordvoerder van de partij vanavond.

De PvdA wil niet vooruitlopen op de mogelijkheid toch in het Amsterdamse college te komen, al ziet de partij dus liever een andere coalitie. 'We willen graag het gesprek met de informateur afwachten', aldus de woordvoerder.

In Het Parool liet PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman weten dat zij altijd al zorgen had over de samenwerking tussen VVD en GroenLinks. 'GroenLinks gaf toen de VVD aanschoof al duidelijk aan dat het een moeilijke zoektocht zou worden. De verkiezingen zijn al zeven weken geleden en Amsterdam heeft nog steeds geen college, terwijl dat in 80 procent van de gemeentes al wel het geval is.'

SP wil over inhoud praten
Mocht de SP opnieuw worden uitgenodigd voor verkennende gesprekken, dan hoopt de partij eindelijk over de inhoud te kunnen praten. 'We hebben nog niet inhoudelijk kunnen onderhandelen', aldus fractievoorzitter Laurens Ivens vanavond.

Een uitnodiging voor nieuwe besprekingen is nog niet binnen, maar de SP 'is daar wel klaar voor'. 'Dan gaan we praten met D66 en VVD. Het zijn niet de meest logische partners. Wij willen een sociaal stadsbestuur', aldus Ivens. De voorkeur van de SP gaat uit naar partijen die daar ook naar streven. Bovendien ziet de partij 'voldoende aanknopingspunten' in de zogenoemde hervormingsagenda die D66 en GroenLinks samen hadden opgesteld.

De combinatie D66 en PvdA lijkt Ivens onlogisch. Die partijen bestreden elkaar tijdens de campagne en de kiezer maakte een duidelijke keuze.

Archieffoto van Rutger Groot Wassink van GroenLinks. Beeld anp
Archieffoto van Rutger Groot Wassink van GroenLinks.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden