GroenLinks staakt gesprekken met kabinet

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik. Beeld anp
GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik.Beeld anp

GroenLinks stapt uit het overleg met het kabinet over de steun aan de begrotingsplannen voor volgend jaar. Dat heeft fractieleider Bram van Ojik zojuist bekendgemaakt.

De afgelopen anderhalve week onderhandelde het kabinet met oppositiepartijen over de begroting voor 2014. Deze week waren D66, ChristenUnie, SGP en GroenLinks nog over. Nu haakt ook GroenLinks af. De partij heeft vijf zetels in de Eerste Kamer.

Van Ojik gaf drie redenen waarom hij de gesprekken staakt. Het verschil van mening tussen het kabinet en GroenLinks over de bezuinigingen van 6 miljard blijkt te groot. GroenLinks wil aanzienlijk minder bezuinigen, het kabinet houdt echter aan dat bedrag vast zoals dat is afgesproken in Brussel. 'Die verdeeldheid bleef de gesprekken te veel belasten.'

Ook meent Van Ojik dat het met dit kabinet niet mogelijk is om een ambitieus akkoord te sluiten met daarin de door GroenLinks gewenste groene maatregelen en stimulering van de werkgelegenheid. Tot slot denkt hij dat het kabinet GroenLinks niet genoeg tegemoet zal kunnen komen op het vlak van 'eerlijk delen'. De fractievoorzitter benadrukte dat zijn visie op eerlijk delen anders is dan die van coalitiepartner PvdA.

Van Ojik wilde een eventuele deal met het kabinet voorleggen aan de leden van GroenLinks. 'Dan zou ik ook een positief stemadvies moeten geven, maar dat kan niet als je er zelf niet in gelooft.'

Onderhandelingspartners 'verrast' door besluit
In een reactie laat de PvdA weten 'verrast' te zijn over de beslissing. 'Het pakket dat op tafel ligt, biedt al veel vergroeningsmaatregelen en nog ruimschoots mogelijkheden om verder aan wensen van GroenLinks tegemoet te komen. Bovendien is een evenwichtig koopkrachtbeeld ook van dit pakket het uitgangspunt.' De VVD laat weten het besluit 'te respecteren'. Ook Alexander Pechtold van D66 kijkt op van het vertrek, maar het is volgens hem 'een eigen afweging' van de partij. D66 vindt het 'niet een moment om eruit te stappen'. Arie Slob (ChristenUnie) toonde zich ook verrast.

Minister van Financiën Dijsselbloem, die de onderhandelingen leidt, zei van het opstappen 'niets' te begrijpen. Er lag volgens hem al 'in potlood' een akkoord op tafel. 'We waren nog volop in gesprek', aldus Dijsselbloem, die stelde dat het overleg constructief verliep. 'De thema's van GroenLinks zaten goed in de besprekingen', stelde hij woensdag verder. Volgens de bewindsman is het accepteren van de bezuiniging van 6 miljard euro geen voorwaarde om deel te nemen aan de gesprekken. 'We hebben het nooit gevraagd van de oppositiepartijen die aan tafel zitten. Die denken daar verschillend over, genuanceerd.'

Overgebleven partijen laatste hoop voor kabinet
De overgebleven partijen D66, ChristenUnie en SGP hebben gezamenlijk precies de acht senaatszetels die VVD en PvdA tekort komen in de Eerste Kamer. D66 heeft vijf zetels, ChristenUnie twee en SGP één.

Hoewel de samenwerking tussen de liberale partij van Alexander Pechtold en de christelijke partijen van Arie Slob en Kees van der Staaij onwaarschijnlijk lijkt, hebben deze partijen in het verleden bewezen zaken te kunnen doen. In het voorjaar sloot minister Blok van Wonen het woonakkoord met deze combinatie.

Woensdagmiddag overleggen de financieel woordvoerders van D66, ChristenUnie en SGP weer met minister Dijsselbloem van Financiën. Het overleg begon om 14.00 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden