GroenLinks roept op tot verzet tegen ingrijpend conceptakkoord

Premier Mark Rutte. Foto: ap Beeld
Premier Mark Rutte. Foto: ap

GroenLinks roept partijgenoten in gemeenten en provincies op zich te verzetten tegen het conceptakkoord over bezuinigingen op terreinen als arbeidsmarkt, jeugdzorg, AWBZ, ruimte en natuur.

Het concept is vanmiddag ondertekend door kabinet, provincies, gemeenten en waterschappen en moet leiden tot een kleinere en krachtigere overheid. De afspraken in het akkoord gaan over de verdeling van geld en taken tussen de verschillende overheden. Zo krijgen provincies meer zeggenschap op ruimtelijk-economisch gebied en verhuist jeugdzorg van de provincies naar de gemeenten. Ook moeten Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en drinkwaterbedrijven intensiever gaan samenwerken om zo de kosten te drukken.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver vreest voor de gevolgen van de circa 2 miljard euro aan bezuinigingen. Volgens Klaver moeten de GroenLinks-vertegenwoordigers in gemeenten en provincies zich vooral verzetten wegens bezuinigingen op middelen om werklozen aan het werk te helpen.

Ook PvdA kritisch
De PvdA meent dat het akkoord 'keihard uitpakt voor de meest kwetsbaren op de arbeidsmarkt'. Kamerlid Mariëtte Hamer voorspelt dat jongeren met een arbeidshandicap straks thuis komen te zitten.

Ook vakcentrale FNV heeft kritiek op de uitwerking van de plannen voor mensen met een arbeidshandicap. De vakcentrale vindt vooral de 'kilheid' waarmee deze mensen worden aangepakt 'schokkend'. Het doel van de wet, meer duidelijkheid, is faliekant mislukt, stelt FNV. Door de uitvoering van de regeling bij gemeenten neer te leggen 'hebben we er straks 418'.

Provincies positief
De provincies, die zijn vertegenwoordigd in het Interprovinciaal Overleg (IPO), zijn in meerderheid positief over de plannen. Al stemden Noord-Holland, Friesland en Flevoland tegen het akkoord. De drie provincies zien te veel financiële onduidelijkheden en vrezen op te draaien voor eventuele tekorten. Het IPO legt het akkoord nu voor aan de colleges van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten.

Gemeenten hebben moeite met akkoord
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is minder positief dan het IPO. De gemeenten hebben vooral moeite met de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen. VNG legt het akkoord dan ook neutraal voor aan de achterban.

Rutte: Dit is het
Premier Mark Rutte vindt dat er in het conceptakkoord voldoende rekening is gehouden met bezwaren van een aantal grote gemeenten. Hij vertrouwt er dan ook op dat provincies, gemeenten en waterschappen het akkoord zullen onderschrijven.

Rutte sprak van 'een belangrijk akkoord' waaraan wat hem betreft niets meer te veranderen is. 'Dit is het. Ik onderhandel nooit met kaarten in de mouw.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden