GroenLinks presenteert voorstel referendum kerncentrale

Protestmars tegen kernenergie in Middelburg. Beeld ANP
Protestmars tegen kernenergie in Middelburg.Beeld ANP

In het hol van de leeuw, in Zeeland, presenteert GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren vandaag haar speciale referendumwet voor kerncentrales.

In die referendumwet wordt voorgesteld om een vergunning voor een kerncentrale te weigeren als 30 procent van alle kiesgerechtigden tegende komst van een centrale stemt. Dat kan dus ook bij een opkomst van 30 procent, als dan maar iedereen tegenstemt. Voordat het echter zover is, moet eerst een meerderheid in de Tweede Kamer het initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks steunen.

Tweede onderdeel van Van Tongerens voorstel is dat er 300.000 handtekeningen van kiesgerechtigden nodig zijn om zo'n referendum over wel of geen bouw van een kerncentrale te laten plaatsvinden.

De eerste reacties van andere partijen waren een half jaar geleden toen Van Tongeren meldde deze wet te gaan maken, vrij negatief. Toch vertrouwt ze erop dat het lukt, omdat de meeste partijen referenda in hun partijprogramma hebben staan. Van Tongeren: "Hoe kunnen zij dan nu een 'nee' uitleggen?"

Het Kamerlid van GroenLinks vindt het belangrijk dat niet de politiek gaat beslissen of er een referendum moet komen maar de burgers. "Als de politiek zelf een referendum uitschrijft, vraagt de wetgever een uitspraak aan kiezers. Daarbij loop je het risico dat het referendum wordt ingezet om het eigen standpunt te laten bevestigen. Wij willen liever dat burgers zelf initiatief nemen tot een referendum."

Maar 300.000 handtekeningen zijn toch zo bij elkaar? Van Tongeren: "Echt niet. Dat is geen makkelijke klus. Het moeten wel kiezers zijn, geen scholieren of zo. Als er zoveel handtekeningen worden verzameld dan is het echt een onderwerp dat leeft."

Bij een raadgevend referendum - zoals dat heet wanneer burgers om een volksraadpleging vragen - heeft GroenLinks toch ook het doel om de geplande bouw van een tweede kerncentrale in Zeeland tegen te houden? Het zijn immers meestal de tegenstanders die bij een referendum komen opdagen.

Van Tongeren: "Ik zou het liefste willen dat een representatieve vertegenwoordiging van alle Nederlanders stemt. Als daaruit zou blijken dat een meerderheid een kerncentrale wil, heb ik bakzeil gehaald.

"Ik blijf dan bij mijn standpunt, maar zou wel goed moeten nadenken over onze campagne, over hoe het komt dat GroenLinks dan blijkbaar niet een meerderheid van de Nederlanders heeft bereikt", zegt Van Tongeren.

Luchtopname van de kerncentrale van Borssele. Beeld ANP
Luchtopname van de kerncentrale van Borssele.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden