GroenLinks mag vingers aflikken

Navo omarmt typisch Nederlandse aanpak trainingsmissie Kunduz, mogelijk zelfs voor heel Afghanistan

"We zijn weer gidsland", zei VVD-Kamerlid Han ten Broeke gisteren een beetje spottend, tijdens een briefing van militairen over de komende Nederlandse politietrainingen in het noorden van Afghanistan.

Hij doelde op de bereidheid van de Navo om de typisch Nederlandse aanpak voor de opleiding van lokale politieagenten in de provincie Kunduz straks in heel Afghanistan te gaan gebruiken.

Althans, dat is de hoop van de Nederlandse regering. Nederland begint met een proefproject in Kunduz waarbij de Navo- en EU-basisopleiding voor nieuwe Afghaanse agenten wordt verlengd van de nu gebruikelijke zes weken naar acht weken. Volgend jaar besluiten de bondgenoten of die typisch Nederlandse aanpak ook in de andere provincies wordt gebruikt.

De langere, betere basisopleiding, waar het VVD-CDA-kabinet nu mee pronkt, is begin dit jaar in Den Haag bedacht uit puur binnenlandse politieke motieven. Na Uruzgan was de nieuwe kleinere missie in Kunduz omstreden. PvdA, SP en gedoogpartij PVV waren bij voorbaat tegen en het kabinet-Rutte had de steun nodig van GroenLinks en de ChristenUnie voor een nipte meerderheid.

In die onderhandelingen eisten GroenLinks en ChristenUnie dat de Nederlandse politietrainers iets zouden veranderen aan de te magere korte opleidingen. Bovendien moest het kabinet beloven te controleren dat eenmaal opgeleide civiele agenten in Kunduz niet zouden meedoen aan offensieve militaire acties tegen de taliban. Want in zo'n geval zou het toch weer te veel lijken op deelname aan een vechtmissie, vond vooral GroenLinks.

Mocht aan die voorwaarden niet worden voldaan, dan dreigden beide partijen alsnog hun steun aan de missie in te trekken.

Volgens het kabinet zijn de eisen nu ingewilligd. Nederlandse deelname aan korte zes-wekentrainingen is uitgesloten. De aanpak van - gidsland - Nederland vindt misschien opvolging bij andere bondgenoten. Een soort GroenLinks-opleidingsplan voor heel Afghanistan dus, wordt al in de wandelgangen gegrinnikt.

De opgeleide agenten zullen bovendien worden gevolgd via een soort monitorsysteem. Om te bekijken of zij zich aan de afgesproken terughoudende civiele taak houden en of ze niet zijn overgelopen naar de taliban.

Het is allemaal louter papier, maar het lijken wel afspraken waarbij GroenLinks de vingers mag aflikken. Toch hield woordvoerster Mariko Peters gisteren haar kruit nog droog. Ze wil er eerst nog eens in de fractie over praten.

Bekeerde christenen
Twee tot het christendom bekeerde Afghanen, die in de dodencel zaten, zijn vrijgelaten. ChristenUnie-Kamerlid Voordewind meldde gisteren de vrijlating van Shoib Assadulah. Twee weken eerder kwam de andere gevangen ex-moslim, Said Mussa, al vrij. Eén van hen zat vast bij het vliegveld van Mazar-e-Sharif, waar Nederlandse F-16's worden gestationeerd. Daardoor ging de ChristenUnie twijfelen aan de Kunduz-missie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden