GroenLinks-leider Klaver wil Onafhankelijkheidsdag als feestdag

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil een nieuwe vrije dag instellen: Onafhankelijkheidsdag. Dat schrijft hij in zijn essay 'De empatische samenleving', een boek dat vandaag verschijnt. Volgens Klaver wordt het tijd dat het debat in Nederland meer gaat over 'de kernwaarden die in de geschiedenis zijn bevochten'.

Klaver schrijft dat hij het 'armoedig' vindt 'dat we in Nederland zo weinig teruggrijpen op onze geschiedenis'. Hij wil vooral de waarden vieren 'die met politieke strijd deel van onze geschiedenis zijn geworden': vrijheid en democratische rechten. In zijn boek vertelt hij hoe daarmee, in 1581, een begin werd gemaakt met de Acte van Verlatinghe, waarmee Nederlandse Provinciën zich losmaakten van de Spaanse overheerser.

In een interview met Trouw zegt Klaver vandaag dat wat hem betreft de viering van Onafhankelijkheidsdag jaarlijks kan plaatsvinden op 3 november. Dat is niet de dag waarop de Acte in 1581 getekend werd, maar de dag van de Grondwetsherziening in 1848, die geldt als de basis van de huidige parlementaire democratie. De Acte van Verlatinghe werd namelijk getekend op 26 juli, dat vanwege de zomervakantie geen handige dag is voor een feestdag.

Het is opvallend is dat juist Klaver pleit voor een nieuwe nationale feestdag rond Nederlandse kernwaarden, omdat de aandacht voor dat thema tot nog toe vooral van rechts kwam. Vorig jaar nog pleitte CDA-leider Sybrand Buma ervoor Nederlandse scholieren verplicht langs de Acte te sturen, die ergens in de Koninklijke Bibliotheek verdekt staat opgesteld.

Een jaar eerder toonde premier Rutte de Acte aan Barack Obama toen die in Nederland was. Eerder nog, in 2010, verwees Geert Wilders naar de Acte van Verlatinghe toen hij stelde dat Nederland 'zeggenschap moet terugveroveren'.

Klaver geeft wel een andere invulling aan de betekenis van de Acte van Verlatinghe dan zijn rechtse collega-politici. Het tekent wat hem betreft dat Nederland een land is 'van veel verschillende opvattingen die er altijd weer samen proberen uit te komen'.

de VERDIEPING 4|5

Interviews met Klaver en Buma

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden