GroenLinks laakt uitspraak over milieudoelstelling

De fractie van GroenLinks in Rotterdam roept milieuwethouder Alexandra van Huffelen (D66) ter verantwoording over uitlatingen van oud-topman bij Shell Jeroen van der Veer. Hij is voorzitter van het Rotterdam Climate Initiative (RCI), waar de gemeente bij betrokken is. Van der Veer stelt dat het kabinet niet te strak moet vasthouden aan de doelstelling dat in 2020 het aandeel duurzame energie op 16 procent moet uitkomen.

Van der Veer stelde in een interview met de NOS dat het klimaat in de wereld niet is gered omdat Nederland nu per se vasthoudt aan die 16 procent op 1 januari 2020. 'Ik denk dat het belangrijker is dat we echt tot technologische vernieuwing in energieopwekking komen, zodat we op lange termijn structureel wat kunnen doen, dan dat we ons focussen op een mijlpaal'', aldus Van der Veer.

Dat was tegen het zere been van GroenLinks, omdat de oud-Shelltopman ook het Rotterdamse platform vertegenwoordigt dat duurzaamheid bevordert. 'Hier in Rotterdam willen wij zelfs nog verder gaan dan het kabinet: een halvering van de CO2-uitstoot in 2025 ten opzichte van 1990. Als dan iemand de kar trekt die het niet zo nauw neemt met die doelstellingen, mag hij van ons vertrekken', aldus GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte.

Bonte vraagt Van Huffelen wat zij vindt van de uitspraken van Van der Veer en of hij namens het RCI sprak. 'Wat heeft het RCI gedaan om afstand te nemen van de uitspraken en welke consequenties hebben deze uitspraken voor de positie van Van der Veer?', aldus Bonte, die stelt dat Van der Veer het Rotterdamse duurzaamheidsbeleid 'ernstige schade toebrengt'. De wethouder wijst er in een reactie op dat de doelstellingen van de RCI dezelfde blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden